Åse Børset

Bedre kommunikasjon med Trialog

Åse Børset har startet sitt eget firma, med kontorsted på Øvre Dalen i Rindal sentrum. Hun kan hjelpe bedrifter med arbeidsmiljøutvikling. Hun kan også tilby veileding til enkeltpersoner og par, blant annet ved hjelp av typekartlegging.


Dette skriver Åse om seg selv på Trialogs nettsider:

"Jeg brenner for å få folk til å føle seg verdifulle og for at bedrifter skal se de enorme verdiene som faktisk ligger i menneskers særegenheter. Jeg ønsker å bidra til at menneskers særpreg skal være noe hver enkelt er seg bevisst, ser fordelene med og til og med er stolt av. Jeg ønsker at bedrifter skal bruke dette til å skape synergier der dere produserer bedre sammen enn hver for dere.

I Trialog får jeg brukt min genuine interesse og innsikt i menneskers potensiale og utviklingsmuligheter."

Åse har studert på deltid i to år. Hun har utdannelse innen coaching og NLP, og er sertifisert bruker av kommunikasjons-og preferansekartleggingsverktøyet Diversity Icebreaker og autorisert JTI-konsulent. Hun forteller at hun trives fantastisk bra med dette arbeidet.

- Jeg synes dette er kjempegøy, det føles nesten ikke som arbeid, smiler hun.

Hun har lagt opp til to faste kontordager ved Øvre Dalen. Hun regner også med å arbeide litt på kvelder og helger, alt etter hva som passer for kundene. Åse har i tillegg en liten stillingsprosent i MOT og fast jobb som lærer ved Rindal skole, og det trives hun veldig godt med. Oppstarten av egen bedrift er ikke et første skritt for å slutte i jobben som lærer. Det går helt fint å kombinere de to jobbene. Åse synes også at hun har veldig god bruk for sin innsikt i egenskaper og personlighetstyper i jobben som lærer, både i forhold til elever og kollegaer. Dette blir stadig mer viktig i skolen også, mener hun.

Åse ser mange likhetstrekk mellom lærerjobben, MOT og Trialog. Alle handler om å skape robuste mennesker med tro på egne krefter. I tillegg til bakgrunnen som lærer synes Åse at hun har stor fordel av befals- og lederutdanning hun har fra Forsvaret.


Potensiale i hver enkelt

Bedriften er fortsatt i startfasen, og Åse regner med å bruke litt tid på markedsføring framover. Og det holder ikke å markedsføre seg bare i Rindal. Hun ønsker å nå næringslivet, og opplever at det hun driver med er veldig i tida nå. Bedriftene blir stadig mer bevisst på å forholde seg til personer, og det at folk er forskjellige. Når folk trives og har det bra i jobben har de størst mulighet til å få ut potensialet sitt.

Åse forteller at hun har lest en undersøkelse der ledere ble spurt om hvor stor del av deres utfordringer som gikk på såkalt "varme" (medmenneskelige) i motsetning til "kalde" (konkrete) oppgaver. Lederne svarte da at 80% av utfordringene gikk på "varme" oppgaver, mens de bare bruke 20% av tida si på å løse den type oppgaver. De "varme" oppgavene er kanskje noe man forsøker å unngå, siden de ikke har noen fasit. Det kan oppleves ubehagelig, tror Åse. Men de "varme" oppgavene er faktisk veldig viktige.

Hun siterer Nils Arne Eggen, som har sagt at det er om å gjøre å få "flest mulig oftest mulig inn i situasjoner der de er best mulig". Om et fotballag kjøper Norges beste spisstalent, så er det ikke særlig smart å sette han som midtstopper. Å kjenne sine ansatte må være noe av det viktigste en leder kan gjøre for sin bedrift, mener Åse. Ofte blir folk plassert inn i en gitt stilligsinnstruks, men det er slett ikke sikkert at det er den beste måten for å få dem til å yte sitt beste.

Åse mener at alle har mye større kapasitet når de får utnyttet sitt potensiale, og får jobbe med oppgaver som de er gode på og trives med.


Typekartlegging

Åse bruker flere verktøy i arbeidet sitt. Diversity Icebreaker deler folk inn i tre ulike personlighetstyper - blå, grønn og rød. Allerede her kan man få mange aha-opplevelser i et jobbfellesskap. Hun har testet dette verktøyet i gruppa med lærerkollegaer, og der refererer de fortsatt til de tre personlighetstypene, selv om det har gått tre år, forteller Åse.

Åse Børset 3color.jpg
Grønn, rød og blå personlighetstype.

Åse forklarer også om det andre verktøyet hun bruker, JTI. Her deles folk inn i 16 ulike personlighetstyper, og ut fra dette kan man si mye om deres sterke og svake sider. Hun viser fram en sirkel med åtte ulike arbeidsstiler, og hver enkelt kan sies å være god på tre av disse åtte.

Trollheimsportens utsendte får påvist sine sterke sider, og synes det stemmer veldig bra.

Typekartleggingsvertøyene kan brukes til å bygge opp et godt team. Her kan Åse være en objektiv part. Noen ganger er det greit å hente inn en som ser dynamikken utenfra.

- Verktøyene gir en fasinerende god beskrivelse av folk, smiler Åse. - Det forklarer veldig mye om personen. Hvorfor du er som du er. Dette gir også en større aksept for at det er greit å ikke være god på alt.

Åse tilbyr coaching, foredrag og kurspakker. På kursene er det mye lek og latter. Man nærmer seg problemstillinger på en ufarlig måte. Selv om Åse har ferdige kurspakker kan hun gjerne skreddersy et opplegg til den enkelte kunde. Hun kan få gjort mye med et foredrag på et par timer, med å gjøre arbeidskollegaer mer oppmerksomme på sine egne og kollegaenes sterke og svake sider. Dette kan i høy grad forklare hvorfor folk opptrer som de gjør. De blir enklere å forstå hverandres reaksjoner. Åse kan også lage mye mer omfattende opplegg. Det er uendelig mye man kan ta tak i på dette området.

Åse tilbyr også individuell veiledning, og veiledning for par. To personer kan i høy grad forbedre kommunikasjonen seg imellom ved å bli mer oppmerksom på hva de er gode på og hva de er dårlige på. Ikke minst kan man da lettere se hvordan man utfyller hverandre. For enkeltpersoner kan typekartleggingen f.eks.være et nyttig hjelpemiddel ved karrierevalg.

På Øvre Dalen deler Åse kontorlokaler med Gøran Bolme i iTrollheimen. iTrollheimen henvender seg også i stor grad til næringslivet, ikke minst med teambuilding. De to bedriftene har mye til felles, og de ser for seg at de kan samarbeide mye på dette området framover.


Les mer om Trialog på trialog.no