
Budsjett og økonomiplan i Rindal formannskap
Balanse neste år, men store utfordringer i åra framover
Jobb nummer 1 å få 2011 i hop på en god måte
- Mange kommuner har utfordringer med budsjett og økonomiplanene sine. Ikke noe spesielt for oss i Rindal, sa rådmann Bjarne Nordlund, da han generelt tok opp noen punkter før debatten blant politikerne starta.
Til høyre rådmann Bjarne Nordlund, varaordfører Elsa Jensvold (KrF), Arnfinn Eriksen (Ap) og økonomisjef Harry Figenschau i dagens formannskapsmøte.
- Vi mangla godt over 4 millioner kroner i 2011, vel 7 i 2012 og over 8 milioner i 2012, for å få budsjettet sammen. Dette kommer til å få konsekvenser, men det vil ikke ødelegge de gode tjenestene vi har i Rindal. Vi må ha gode prosesser og jobbe i lag for å få dette sammen. Da er jeg sikker på at vi kommer ut på en god måte. Vi har vært dyktige til å kjøre gode prosesser i Rindal, sa han og signaliserte hvor viktig det var å få budsjettet for 2011 til å balansere.
- Samtidig er vi alt i gang med å utarbeide ei økonomiplan for å få neste trinn, økonomiplanen framover. Den jobben starter vi neste år, sa han og orientert om bakgrunnen for de problema som er oppstått rett og slett er med at Rindal er en liten kommune med få innbyggere.
Rådmannen orienterte om opplegget etter at livsløp- og ressurskomiteen har hatt saka, og slik den nå kom til formannskapet. Du kan lese heile saksframlegget her med behandlinga i komiteene. Han nemnte alt som var tatt inn igjen og det kan du lese alt om her i saken på forhånd på Trollheimsporten.
567 000 Jens-kroner på Rindal
Rådmannen nemnte i tillegg Kulturskolen for Indre Nordmøre, der innsparinger er innlagt. - På Trollheimsporten såg jeg Surnadal hadde tatt inn igjen 100 000 her og for vår del blir de med våre innsparinger et dårligere tilbud for rindalingene, sa Bjarne Nordlund, som i tillegg nemnte de frie midlene, Jens-pengene, på 567 000 kroner for Rindal. - Disse har vi ikke foreslått noen bruk av, men jeg har registrert på Trollheimsporten at Surnadal har lagt dem inn i disposisjonsfondet og fordelt dem, sa han.
Ordfører John Ole Aspli (Ap) tok med en gang opp prosjektet omkring uønska deltid, som er i gang og han foreslo å fortsette med dette. - Dette er ingen budsjettsak, men et prosjekt vi skal høste erfaringer av, sa han og ville også ta inn igjen gratis leie av Rindalshuset for barn og unge, som rådmannen har skåret ned igjen og har sterkt rabattert leie. - Det koster mellom 200 000 og 250 000 kroner for gratis leie, understreket rådmannen.
Til venstre Oddvar Evjen (Sp), Hanne Tove Nerbu Baalsrud (Sp) og ordfører John Ole Aspli (Ap) i dagnes formannskapemøte.
Ordfører Aspli understreka at pengene som har kommer fra Regjeringa (Jens-pengene) er heilt frie midler og kan brukes til det vi vil. - Vi har ikke de utfordringene innen helse- og elsdreomsorg som andre kommuner har, sa han og viste til omdømmebygginga, der Rindal er på topp på Nordmøre.
Reduksjonene ved kjøkkenet på Rindal helsetun ble tatt opp og kjøkkensjef Hanne Tove Nerbu Baalsrud kunne fortelle at det vil bli konsekvenser for drifta.
I tillegg ble både private veger og 17. mai nemnt. Deretter tok formannskapet pause.
Samla formannskap var enig:
Etter pausen tok formannskapet gruppemøte og kom med et samla framlegg omkring drifta. Den største summen var 300 000 kroner til private veger i 2011 og i alle år framover til og med 2014. Videre er tilskuddet til 17. mai inne med 15 000, gratis leie til barn og unge under 16 år i Rindalshuset med 50 000, skogplanting 50 000 og kjøkken helg Rindal helsetun 50 000 og utstyr med 50 000. Dette i tillegg til forslaget fra rådmannen. Videre går forslaget ut på å bruke av Jens-pengene til dette i tillegg til fondsmidler.
I tillegg kommer klær til brannvesen med 50 000 inn i 2012. Dette var heile formannskapet enig i og minna samtidig om at dette var et tillegg til rådmannens forslag til formannskapet - som du kan laste ned her. Det betyr at SFO ved Øvre Rindal skole, kino og dagtilbudet er inne.
Investeringene
Deretter tok formannskapet for seg investeringene, som ikke blir på 18 millioner i år, men på mellom 12 og 13 millioner, med de virkningene det har. Videre orienterte ordfører John Ole Aspli om at bevilgningene til skimuseum fra fylke og stat er fordelt over fleire år og han spurte om ikke kommunen også kunne gjøre dette. - I tillegg er fast dekke på kommuneveger tatt inn igjen og følger opprinnelig plan, sa han.
Over til høyre Arnfinn Eriksen (Ap) og økonomisjef Harry Figenschau.
Kul-Tur-Sti-prosjektet ble også nemnt, sammen med kinoen, der det er 150 000 kroner inne for oppgradering til digitale maskiner. Men fortsatt trengs det investeringer på kino når det gjelder både lerret og lyd.
- Ut over investeringene i kommunale veger med 300 000 kroner, er dette overkommelig og vi har ikke noen kommentarer til dette, sa rådmann Bjarne Nordlund og hadde ikke problemer med å gå for dette i tillegg til det administrasjonen hadde foreslått.
Rindal har i sum 21 millioner til utvikling
Rindal Utviklingsfond ble nemnt til slutt og ordføreren understreka at halvparten av eiendomsskattemidlene går direkte inn i fondet. - Nå har vi et næringsfond (RUF) på rundt 5 millioner kroner og det er satt av vel 1,6 millioner kroner til direkte bedriftsstørre, sa han. I løpet av økonomiplanperioden betyr dette 21 millioner kroner å bruke i RUF.
Hanne Tove Nerbu Baalsrud (Sp) ville gjerne ha satt en sum inn på prosjektet med Kul-Tur-Sti, der en er i avsluttende fase med forprosjektet. Det vil bli lagt fram i et åpent møte 7. desember i Rindashuset. - Da vil tala komme her, sa ordføreren. - Jeg hadde vært meir komfortabel med et beløp der, ettersom det er det på alle de andre prosjektene vi har inne, repliserte Hanne Tove Nerbu Baalsrud foreslo 200 000 kroner fra grunnkapitalposten til Kul-Tur-Sti.
- Jeg synes det skal stå åpent, sa Arnfinn Eriksen (Ap) og ville ikke binde seg til noen sum. - Med at det står der har vi ikke glømt det, la han til. Ordfører John Ole Aspli viste til det frivillige sterke engasjementet i dette gjennom initieringa gjennom velforeningene. - Ut i fra det ville det kanskje være fint å legge inn et beløp, sa han. - En grei måte å vise at vi vil noe med dette, sa Oddvar Evjen og formannskapet gikk enstemmig inn for å sette på 200 000 kroner til Kul-Tur-Sti i økonomiplanen.
Disse tre forslagene ble lagt fram i formannskapet i dag - formannskapets forslag til drift, formannskapets forslag til investeringer og formannskapets forslag til RUF. Klikk på linkene og sjå forslagene, som i dag ble formannskapets utleggingsvedtak. Dette går nå ut til høring og vil være grunnlaget for behandlinga i kommunestyret i budsjettmøtet 15. desember.
Etterpå ble handlingsplanen for 2011 - 2014 diskutert
Ordføreren lika ikke heilt at "Tid til å leve" ble kalla tiltak og foreslå å stryke det. Ellers nemnte han hovedmålet på 2100 innbyggere innen 2020, som alt nesten var nådd og meinte vi måtte være meir ambisiøs enn det. Ei anna redaksjonell sak Aspli nemnte var fylkesveg 65, der arbeidet alt er i gang.
Heftet med handlingsplanen ble bladd gjennom programområde for programområde og delvis kommentert.
Satser på 2220 rindalinger innen 2020
Først tok formannskapet opp tillegget til rådmannens innstilling til drift 2011, som ble enstemmig vedtatt. Videre vedtok formannskapet rådmannens forslag til driftsbudsjett for 2011 enstemmig. Så vedtok formannskapet sitt utarbeidede forslag til investeringer i heile programperioden enstemmig og RUF-budsjettet ble vedtatt enstemmig. Til slutt vedtok formannskapet å legge ut handlingsplanen 2011-2014 med noen redaksjonelle endringer, blant anna å øke antall rindalinger til 2220 innen 2020 - enstemmig.
Under heile formannskapet under budsjettbehandlinga i dag - fra venstre og rundt bordet Oddvar Evjen (Sp), Hanne Tove Nerbu Baalsrud (Sp), ordfører John Ole Aspli (Ap), rådmann Bjarne Nordlund, varaordfører Elsa Jensvold (KrF) og Arnfinn Eriksen (Ap).