Arkeologisk funn på Sylte i Surnadal
I går måtte kommunen avbryte graving i forbindelse med legging av nye vannrør på Sylte da det ble avdekket en antatt kokegrop med kullrester. Arkeolog Harald Bentz Høgseth var i dag på funnstedet og sier det mest sannsynlig er et jernalderfunn.
En 42 cm dyp og ca. 70 cm bred grop er nå fremme i dagen etter sannsynligvis å ha vært tildekt i mange hundre år, kanskje flere tusen. De tre som Trollheimsporten møtte på funnstedet kunne opplyse om at arkeolog Harald Bentz Høgseth, som jobber med kulturvern i Møre og Romsdal fylke, anslo gropen til å være fra eldre eller yngre jernalder. Dette gir et tidsspenn på ca. 500 f.Kr. - år 1000. Dateringen er foreløpig ikke eksakt, men Høgseth tok med seg kullbiter for C14-datering da han besøkte funnstedet i dag. Trollheimsporten har vært i kontakt med Høgseth, som har følgende å formidle om funnet:
Da stedet ikke er undersøkt med nærmere utgravning kan funnet enten være et ildsted eller en kokegrop, mest sannsynlig det siste. Det som skiller kokegroper fra ildsteder er at man i førstnevnte finner skjørbrent stein, det vil si stein som har sprukket ved oppvarming. Som enkeltstående kulturminne er ikke et slikt funn spesielt, men det blir raskt mer interessant når man ser på gropen i sammenheng med gården som ligger i nærheten. Høgseth vil gå inn i arkivene for funn i området for å se på gårdsaktivitet på det aktuelle tidsrommet. Gropa og gården som ligger der i dag har sannsynligvis tilknytning til en forhistorisk gård som har ligget på omtrent samme sted, og dermed kan man også finne spor etter stolper, vegger, gravsted og ildsted. En kokegrop som denne er som regel ikke alene. Arkeologens besøk på stedet var kun for registrering.
En kokegrop er kort sagt en forhistorisk stekeovn. Den ble brukt til å tilberede mat i, hvor steiner ble lagt i gropen for å varmes opp. Mat ble så lagt i gropen, ofte pakket inn i blader eller lignende, og tildekket med torv.
Man ser tydelig kullrestene og spor etter målingene som arkeologen foretok.
Det ble funnet ytterligere kullrester lenger borte i sporet etter gravemaskinen.
Alf Magne Sande måler diameteren til å være ca. 70 cm.
John Arve Haugen, nærmest i bildet over, var den som gravde frem kokegropa. Anders Solenes og Alf Magne Sande tar funnet med knusende ro, men passer likevel godt på. Gropa blir tildekt med presenning, og de har fått beskjed om å grave i god avstand til selve funnstedet.
Tilsendt bilde tatt i går av Terje Forberg, enhetsleder i kommunalteknikk, som foreviget gropa før målinger ble foretatt.