Marianne Fjærvik og Tom Nyhus

Trollheimsporten presenterer nye medlemmer:

Amfora Design, Surna Kunst og Håndverk

I de gamle Samvirkelaglokalene på Surnadalsøra har keramiker Marianne Fjærvik og Tom Nyhus etablert Amfora Design, Surna Kunst og Håndverk. Alt fra smedarbeid, fotografi, glasskunst, klær, ull, keramikk til økologiske velværeprodukter fra Mariaklosteret på Tautra er å finne i den stemningsfulle butikken.

Etter å ha fjernet 8 Citroën’er fra det enorme lokalet, bevart det originale gulvet og fått ny vindusfasade kom det som opprinnelig var tenkt som et lite verkstedutsalg til å utvikle seg til å bli en fullgod håndverksbutikk med svært varierte kvalitetsprodukter. 

 

Amfora Per Øiehaug_690x913.jpg

Per Øiehaug står bak godt smedarbeid. Her ser vi kniv og fantestake.

 

Amfora glassauer_690x956.jpg

Elena Leth-Olsen lager flott glasskunst.

 

Amfora sauer_690x958.jpg

Sauer i ull og keramikk, laget av Anne B. Haugedal.

 

Marianne og Tom bor i India deler av året, nå reiser de snart nedover igjen etter en hektisk juleoppkjøring. I India, «annerledeslandet» som de kaller det, henter de inspirasjon og lader batteriene. De har også kontakt med lokale håndverkere som på bestilling fra Marianne og Tom, med ønske om design og stoff, produserer klær i silke, lin og ull av høy kvalitet. Her finner du med andre ord ingen stive, kløende linskjorter, men myke, deilige plagg av belgisk lin. Den asiatiske inspirasjonen er tydelig å se i flere produkter – noen til salgs, noen som vil forbli i deres private eie. De liker nemlig å omgi seg med buddhistisk livsfilosofi og gjenstander, men definerer seg selv snarere som åndelige enn som buddhister. Marianne har stor tro på at spiritualitet og åndelighet fører til mer åpenhet og respekt mellom mennesker, og ønsker å formidle glede og åpenhet i kunsten sin. Hennes lovprisningsfigurer i keramikk (se nedenfor) er tydelige eksempler på det.

 

 

Amfora bolle_690x462.jpg

Tom er stolt av å eie denne gamle, originale bollen som ble brukt i tibetanske templer i forbindelse med bønn, meditasjon og lydbehandling. Da denne bollen er original er den laget med syv metaller, mens nyere boller nå kun lages med tre. Bollen er dekorert på innsiden med mantra i sanskrit.

 

Amfora detalj_690x462.jpg

Indisk håndverk i bøffelbein. Slike produseres det bare 15 av i året, så det er liten tvil om at de er unike. Armbåndet i front er i turkiser, sølv og elvekoraller – og er like nydelig detaljert på innsiden som på utsiden.

 

Amfora perler_690x471.jpg

Unike er også disse smykkene som er laget i samarbeid med Tove Høgseth, det fins kun ett eksemplar av hvert.

 

Marianne har sitt keramikerverksted lenger bak i lokalet. Prosessen fra leireklump til ferdig glaserte keramikkprodukter er omstendelig, det er bearbeidelsen som er mest tidkrevende. Produktene skal tørkes i en uke, råbrennes i første brann, glaseres, og i ovnen for andre gang. Marianne foretrekker at produktene hennes oppleves som luftige og oppløftende, med en solid bunn som sitter godt på bordet, mens volumet øker og løftes oppover.

Marianne har erfaring med kurs fra Trondheim, noe som var veldig populært. Til våren håper hun å få til noe i Surnadal også. Modelleringsteknikker og laging av engler vil stå på programmet. Hvis man er interessert i å lære seg å skape kunst med keramikk, er det bare å melde sin interesse, for eksempel via deres nettsider.

 

Amfora Marianne Fjærvik_690x462.jpg

Marianne sentrerer leireklumpen på dreieskiven, og bruker hele kroppen i arbeidet med å sentrere og utforme. Disse koppene skal få hjertedesign.

Amfora dreie_690x462.jpg

 

Amfora lovprise_690x460.jpg

- Ta imot dagen, verdsett den og løft hodet!

 

Marianne og Tom reiser på julemarked i Trondheim 12.-22. desember, men utsalget holder åpent til og med 13. desember. Etter dette holder de vinterstengt frem til 1. mars. Da vender de nemlig nesen til sørvest-India for å hente ny inspirasjon, nye krefter – og resultatet av det blir nok å finne på Surnadalsøra til våren!