Årsmøte i Rindal sokn
Aktivt kirkeår
Årsmeldinga som ble lagt fram av avtroppende soknerådsleder Kjellaug Foseide og kirkeverge Ingeborg Nordlund på årsmøtefesten til Rindal sokn søndag kveld spente fra restaurering av kirka etter brann til bispevisitas! Den minte oss om et travelt kirkeår!
Menighetshytta Skarheim, som Rindal og Meldal hadde i lag, ble solgt dette året, og soknet overtok Rindal bedehus som no er Rindal Menighetshus. Nytt sokneråd er valgt og i funskjon, og ny organist er på plass.
Det er ikke hvert år som har så mange store begivenheter, - og vi sier heldigvis!
Her ser vi det nye soknerådet med varamedlemmer (v). Fra venstre: Gudrun Langli Storholt (v), Marit Øyen Rønning (v), Johan Helgetun, Arnhild Foseide Fagerholt, Sigmund Moen Trønsdal, Birgitte Kattem, Monica Gulla, Sigrid Johanne Høston Bråten, Nils Ole Evjen (v), Eli Kvam Grøset og leder Leif Ove Grytbakk. I tillegg er Jon Solem og John Bendik Møkkelgård varamedlemmer.
Restaureringa av kirka etter lynnedslag og brann var egen programpost på festen. Johan Helgetun (over) fortalte og viste bilder fra prosessen fra brannen fram til kirka stod nyrestaurert og klar til bruk ett år etter.
Takket være helteinnsats fra tre brannkorps ble kirka reddet fra en total brann. Brannen begrensa seg til tårnet, men overspenninga fra lynnedslaget ramma heile kirka.
(Foto: Johan Helgetun)
Alt fra den 8-kanta delen av tårnet og opp er nytt, og alt det elektriske i heile kirka er skifta ut etter lynnedslaget.
Helgetun fortalte at de tok vare på alt som kunne brukes av det gamle, og restaureringa ble gjort som kopi av det som var før. Den eldste stokken som de vet er gjenbrukt, er fra den første kirka som stod i Rindal og begynte trolig sitt liv like etter svartedauden.
Vi fikk gjennom framstillinga fra Johan Helgetun et lite innblikk i den grundige dokumentasjonen som er gjort under heile prosessen med restaureringa. Tusenvis av bilder er tatt dette året.
Rindal kirke står på Kirklandet slik den har stått før, spissen på tårnet er 35,4 m over bakken, en høydedifferanse på ca 2 cm i forhold til "originalen".
Godbit for tre-interesserte - tverrsnitt av den gamle kongestokken.
«Kor Gøttj» stod for det musikalske innslaget. De framførte tre sanger fra «Flåklypa» og «Løvenes Konge» fra vårens prosjekt «Filmmusikk» som de presenterer for publikum i april.
Nytilsatt organist Thomas Erlandsen ble behørlig presentert som Rindals nye organist.
Før soknerådet serverte kveldsmat, nærmest kveldsbuffet, holdt prost Leif Endre Grutle (over) andakt – også om mat.
Israelsfolket vandra i ørkenen i fleire tiår styrket av «manna fra himmelen» med løfte om «det forgjettede land.
Vi vandrer fra dåpen styrket av nattverden mot det evige liv.
Prosten hadde også en kirkehistorisk gjennomgang i forbindelse med den nye kirkeordninga som det arbeides med og som det nye soknerådet skal uttale seg om.
Fra reformasjonen hadde vi statskirke, som ble enda mer statlig under eneveldet. Vi fikk konventikkelplakaten, som vi kjenner best i forbindelse med Hans Nielsen Hauge som trossa den. Da den ble oppheva, var det første skritt på vegen mot ei friere kirke.
Med små skritt og mange utredinger er vi nå kommet til en kirke som fra 2017 skal bli ett sjølstendig rettsobjekt, som til og med skal ha arbeidsgiveransvar for prestene.
Målet i alt dette reformarbeidet må vere at forandringene ikke må være for store.
- De vanlige kirkegjengerne skal fortsatt ha ei kirke de kjenner seg igjen i, sa prosten..
Fra bispevisitasen: Biskopen og barnet.
Fra konserten "Tid for å leve" under gjenåpninga av kirka.
Tekst/foto: OleT