Folkeaksjonen

Aksepterer ikke føringer for kommunereformen

Torsdag kveld var det nytt møte i Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess. Engasjementet i gruppa er fortsatt like stort. Folkeaksjonen vil ha en renhårig kommunereformprosess, der det ikke er langt føringer på forhånd.

Magne Løfaldli stiller seg uforstående til at Folkeaksjonen har blitt framstilt som "ei lita og ubetydelig gruppe". På grunnlag av medlemstallet på facebook, og med tanke på at ikke alle er aktive på facebook, er det sannsynlig at gruppa har langt over 200 tilhengere i bygda. Og det er slett ikke ubetydelig i Rindals-sammenheng.

Folkeaksjonen er fornøyd med at de har fått folk til å tenke seg om. Uten denne aksjonen hadde nok ikke temaet blitt brakt på bane i valgkampen i det hele tatt. Møtedeltakerne er samstemte i at dette kanskje den aller viktigste saken for kommunestyret i perioden som kommer. 

Magne Løfaldli var en aktiv deltaker på valgdebattmøtet i Rindal onsdag kveld. Der spurte han flere ganger politikerne om hvorfor ønsket om overflytting til Trøndelag ikke er nevnt med ett ord i kommuneplanens samfunnsdel. Dette fikk han ikke noe godt svar på på møtet.

Magne Løfaldli mener at søknaden om overflytting til Trøndelag bunner i et ønske om å blokkere mulighetene for sammenslåingsalternativer der Surnadal og andre nordmørskommuner er med. Folkeaksjonen ønsker en utredning av alternativer med nabokommunene på Nordmøre, på lik linje med andre alternativer.

Et av målene for Folkeaksjonen er å rette opp forholdet til Surnadal og Halsa. Flere påpekte at Surnadal er en god nabokommune, der folk som har blitt arbeidsledige i Rindal, også i løpet av det siste året, har blitt tatt imot med åpne armer på nye arbeidsplasser i Surnadal.

Flere av møtedeltakerne trakk fram denne artikkelen fra Tidens krav i mai i år, som også ble referert i valgdebattmøtet i Rindal onsdag kveld. Flere påpekte at det var vondt å lese disse uttalelsene fra ordføreren.

Folkeaksjonen er klar på at det ikke ligger noen fakta bak søknaden om overflytting til Trøndelag. De setter også spørsmålstegn ved hvorfor man skal overlate en slik viktig utredning og avgjørelse til departementet. De mener at man først burde utrede konsekvensene selv, så eventuelt søke, og ta avgjørelsen selv.

Folkeaksjonens krav er først og fremst at søknaden om overflytting til Trøndelag settes i bero til kommunereformen er ferdig. Søknaden vil sannsynligvis ikke bli behandlet før kommunereformen er ferdig. Men så lenge søknaden ligger inne til behandling legger den sterke føringer for prosessen. Det vil ikke Folkeaksjonen akseptere.

- Om søknaden blir lagt i bero er den ikke lenger førende for kommunereformprosessen, sa Johan Helgetun.

Flere i gruppa tviler på at Rindal vil få et "ja" på søknaden. Men dersom det blir "ja" må det gjennomføres en folkeavstemning. Resultatet av en slik folkeavstemning må selvsagt alle akseptere.

Johan Helgetun har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge, for å få avklart spørsmålet om Rindal sin tilknytning til St Olavs. Her fikk han til svar at det ikke nødvendigvis er kommunegrenser eller fylkesgrenser som styrer sykehustilknytningen. Haukås sier at Rindal, på grunn av sin nærhet til Orkdal, er tilknyttet St. Olavs hospital, og at det står fast.

Riktignok kan man tenke seg at tilknytningen til St Olavs kan komme opp dersom det skulle bli en storkommune på Nordmøre. Men så langt vil Folkeaksjonen legge Haukås sin uttalelse til grunn.

Flere av møtedeltakerne mener at sykehustilknytningen ikke nødvendigvis er så viktig. De føler seg trygge på at folk blir fraktet dit de får best hjelp om de skulle bli syke, og man valfarter jo ikke til sykehusene.

Det ble noe diskusjon rundt hvilke sammenslåingsalternativer Folkeaksjonen vil gå inn for. Noen ønsker først og fremst at Rindal skal bestå som egen kommune, andre mener at Rindal er for liten og vil være tjent med å slå seg sammen med andre kommuner. 

Blant møtedeltakerne var det liten forståelse for at en sammenslåing mellom Surnadal, Rindal og Halsa blir framstilt som for liten, og det av politikere som først og fremst ønsker at Rindal skal bestå som egen kommune. Møtedeltakerne var enige om at det er for tidlig å bestemme hvilket sammenslåingsalternativ de går inn for. De vil ha en god utredning på bordet først.

To av de politiske partiene i Rindal har lyttet til Folkeaksjonen og sagt at de nå vil arbeide for å sette søknaden på vent til etter kommunereformen. Folkeaksjonen har også tilhengere fra de andre partiene. Magne Løfaldli trakk fram muligheten for å overføre personer mellom listene ved valget. Slik ønsker medlemmene i Folkeaksjonen å stemme på de listekandidatene som støtter deres krav.

Det oppstår mange nye spørsmål og utfordringer ved en eventuell sammenslåing med Orkdal. En sammenslåing med Surnadal og evt flere nordmørskommuner vil være en mye enklere prosess, mener Terje Børset. Flere argumenter kom fram på kveldens møte. 

Vi har nok ikke hørt det siste ordet fra Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess.