Åpen pelsdyrgård i Rindal
Lørdag er det åpen pelsdyrgård hos Arnfinn Eriksen i Rindal. Medlemmer av Norges pelsdyravlslag arrangerer åpen pelsdyrgård over hele landet. Eriksen er den eneste i vårt område som har mulighet til å holde åpen gård i år.
Arnfinn Eriksen arrangerte åpen pelsdyrgård i fjor også, og da ble han positivt overrasket over hvor mange som kom innom.
- Vi gikk tom for vaffelrøre, og måtte dra hjem for å lage mer, smiler han.
Eriksen forteller at han er den eneste pelsdyrbonden i Rindal nå. I Surnadal er det ingen som har anledning til å holde åpen gård i år. Han forteller at det er en pelsdyrgård på Storås som skal holde åpent også. Det blir på søndag.
Mer vekt på åpenhet
Pelsdyrnæringa har fått mye kritikk de siste åra, og næringa legger derfor mer vekt på åpenhet nå enn før.
- Dette er ikke en lukket næring. Alle som kommer hit får bli med inn og se, sier Arnfinn Eriksen.
Området rundt pelsdyrgården er inngjerdet pga smittefare. Minken har lett for å bli smittet av sykdom. Man kan selvsagt ikke ta seg inn på en pelsdyrgård uten avtale med eieren. Da kan man skremme dyra. Om man nylig har vært innom en annen farm må man også ta forholdsregler pga smittefare.
Kontroll med dyrevelferden
Pelsdyrnæringa fått mye kritikk for dårlig dyrevelferd. Samtidig er det klart at mye er gjort for å bedre dyrevelferden opp igjennom årå. Næringa har mange pålegg å følge, og hver minste hendelse skal loggføres. Eriksen viser fram en tjukk perm blant annet med dokumentasjon fra veterinær, Mattilsynet og revisor som har vært innom på pålagte inspeksjoner.
Revisor er samme person som arbeider med KSL i landbruket. Han gjennomgår dokumentasjonen, og utsteder sertifikat for tre år om gangen. Dette sertifikatet må man ha for å drive med pelsdyr.
Eriksen forteller at han har 5 veterinærbesøk i året. Veterinærbesøk er pålagt, og pelsdyrbonden må selv betale for det. Dette er spesielt for pelsdyrnæringa. Andre husdyrhold har ikke slike pålagte veterinærbesøk. Mattilsynet har også vært på inspeksjon. De fant ingen avvik, forteller Eriksen.
Mink og rev
Arnfinn Eriksen forteller at han har over 4500 dyr nå, og det er både mink og rev. Det er mer mink enn rev. Han forklarer at det er best økonomi i mink, og at minken er lettere å håndtere. Blåreven veier gjerne rundt 20 kg, og er derfor tyngre å håndtere. For å få god størrelse på skinnet er det ønskelig at reven er så stor.
Det er en del sølvrev på farmen. Det har ikke vært blårev på en stund, men nå har Eriksen kjøpt inn noe blårev igjen. Han vil gjerne fylle opp burene på farmen. Han forklarer at burene holder seg bedre med dyr i. Burene ruster fortere om de står tomme.
Arnfinn Eriksen forteller at mange blir positivt overrasket når de kommer hit og få se hvordan dyra egentlig har det. Det samme gjelder Trollheimsportens utsendte, som ikke har vært inne på en pelsdyrfarm siden 80-tallet. De siste tiåra er det gjort mye for å bedre dyrevelferden i næringa.
I dette buret er det tre revevalper. De var litt skeptiske til fotografen. Men de har ihvertfall tre rom i buret sitt, hems å ligge på, og noe å tygge på i buret.
Vi får se at revene har bur på ca 2,5 kvadratmeter, slik at de kan bevege seg litt. Det er "hems" i burene, og noen trebiter e.l. som revene kan tygge på. I et slikt bur kan det være opptil 4 revevalper. Når pelsingstida er over og bare avlsdyra er igjen får ei revetispe et slikt bur for seg selv. Det er bra for dyra at den får røre litt på seg, mener Arnfinn Eriksen. Reven får mat en gang om dagen.
Han tar ut en revevalp for fotografering, og påpeker at dette ikke er "villdyr" i den forstand. Norske pelsdyr er avlet fram gjennom 100 generasjoner, og har derfor et annet lynne enn ville dyr. Denne reven ser heller ikke veldig vill ut. Den er rolig, og Eriksen trenger ikke hansker for å håndtere den. Men minken tar han ikke i uten hansker, forteller han.
Her ser vi gjemmestedet som minken har i buret sitt. Til vanlig er det dekket med halm.
Minken er et mye mindre dyr, og har mye smalere bur. Men burene er i to etasjer, med flere rom. Nederst er det en kasse å gjemme seg i, og på toppen er det ei hylle, hvor dyra også har noe å gnage på. Minken får mat to ganger om dagen.
Pelsdyrnæringa har vært mye svartmalt i media, så mange forestiller seg nok noe helt annet før de kommer hit. Derfor kan det være lurt å ta en tur innom og se de faktiske forhold. Det gjelder nok enten man er for eller imot pelsdyrnæringa.