Ellen Sofie Egerland, Maren Ansnes, Elinor Bolme

- Vi er stolte!

26. januar i år ble Todalen Sanitetsforening 100 år, og ved denne anledningen ble det holdt jubileumsfest i Todalen Ungdomshus lørdag. På programmet stod det flere hilsninger til Todalen sanitetsforening, underholdning av Gøran Bolme, matservering og Helge Gudmundsen rundet av med en inspirasjonstale. 

Hele 100år!

Lørdag var det god stemning på jubileumsfesten med flere fine taler, god mat og god underholdning. Lisbet Halle, Olina Halle, Marit Kalseth og Anne Moe har alle gjort noe spesielt for foreninga og er foreningens æresmedlemmer. Tre av fire av dem var tilstede på jubileet. Ellen Sofie Egerland, organisasjonsleder, holdt også tale under jubileumsfesten.

- Vi er stolte av foreningen som vi fortsatt greier å drive slik som den alltid har blitt drevet. Det er en inspirasjon i seg selv, smiler Maren Ansnes bredt, leder i Todalen Sanitetsforening.  

DSC_0007[1].JPG

Ellen Sofie Egerland overrekker blomster til Maren Ansnes. Ellen Sofie Egerland fikk bilde av Todalen.

Arbeider med mye

Todalen Sanitetsforening har gjennom ett århundre bidratt med mye nyttig til lokalsamfunnet. Siden de startet opp i 1916 har de arbeidet etter måla til Norske Kvinners Sanitetsforening. Måla er:

  • Å arbeide for bedre folkehelse
  • Å utdanne sykesøstre og på annen måte arbeide for organisert sykepleie i bygd og by.
  • Å spre kunnskap om nedkjemping av tuberkulose og andre folkesykdommer
  • Å opparbeide og kjøpe sykemateriell til utlån.

I 1929 arrangerte Todalen Sanitetsforening legeundersøkelse av skolebarna, og de som var undervektige fikk melk og tran av sanitetsforeningen. I 30-åra var tannverk og tannbyll dagligdags, og man måtte helt til Kristiansund for å få behandling. Ikke alle hadde råd til slikt. Dermed ga sanitetsforeninga tilskudd til reise når en fikk time hos tannlegen. Og de arbeidet i flere år for å få en bedre ordning, i 1937 fikk de kontrakt med tannlege Eriksen i Surnadal. Sanitetsforeningen fortsatt å gi skysstilbud fram til 1952, da kommunen overtok kostnadene med tannhelsetjenesten. Videre gjennom åra har de drevet mye forskjellig helsearbeid.

Todalen Sanitetshus startet med bygging av 4 leiligheter i 1980, i tillegg med møterom med garderobe, toalett og kjøkken. I løpet av årene har disse leilighetene blitt pusset opp.

Årvisse tiltak i før og nyere tid som Todalen Sanitetsforening er blant annet besøke syke- og aldershjemmet i Surnadal og Stangvik, skysstilskudd til spedbarnskontroll i flere år, årlige førstehjelpskurs, førjulskaffe og strikkekafè.  De har også arrangert mange forskjellige kursdager/kvelder.

For å få inntekt gjennom årene har de stått på å holdt basarer, bingo, solgt maiblomster, adventskalendere, julemerker og mere. Bingoen varte fra 1987-1999.

De har omsorgsberedskapsgruppe der medlemmer i gruppen har vært med på storøvinger i Surnadal og de har vært på kurs og fagdager i regi av NKS (Norske Kvinners Sanitetsforening).

Todalen Sanitetsforening har gitt støtte til utrolig mange. Blant annet har de gitt utstyr til sykehuset i Kristiansund og Orkdal sanitetsforenings sykehus, de har vært med på et spleiselag til innkjøp av Celleteller til legesenteret.  De har gitt støtte til fonda som NKS administrerer og bare i de siste ti åra har de støttet forskingsfonda med hele 159 400kr.  Og de har egen fadderforening i Bahir Dar-provinsen i Etiopia sammen med NKS Møre og Romsdal.

-Dette kunne vi ikke gjort uten våre gode samarbeidspartnere, forteller Maren Ansnes i talen sin. Og hun takker samarbeidspartnerne som er; Talgø Møbelfabrikk, Matkroken-L.Hals, lag og organisasjoner i bygda, bygdefolket, grasrotmidler som de får gjennom Norsk Tipping, Surnadal Kommune, Gjensidige avdeling Surnadal, Surnadal Sparebank og Svorka Energi.  Ansnes understreker også at Lars Løseth fikk Utviklingsprisen 2015 fra Surnadal sparebank og Todalen Sanitetsforening fikk halve summen.