Anders Grimsmo 2_1024x723

Surnadal vedtar Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen

- Vær offensive og frampå for å få mest mulig til Surnadal

Professor Anders Grimsmo ved St. Olavs Trondheim var invitert til dagens kommunestyremøte i Surnadal for å orientere om Samhandlingsreformen. Sammen med assisterende rådmann Gunnhild Eidsli ble det orientert om SiO (Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen), der 13 kommuner skal samarbeide i et omfattende prosjekt. I dag vedtok Surnadal å bli med i SiO, og politikerne oppfordra det kommende kommunestyret og administrasjonen til å være frampå og offensive for å "karre" til oss mest mulig, som Stig Sæther (H) sa.

Assisterende rådmann Gunnhild Eidsli og professor Anders Grimsmo ved St. Olavs hospital i Trondheim (over sammen med ordfører Mons Otnes i midten)  var invitert og orienterte kommunestyret om denne omfattende saken, der 13 kommuner skal samarbede innafor et prosjekt. Disse kommunene er Agdenes, Frøya, Halsa, Hemne, Hitra, Meldal, Orkdal, Oppdal, Rennebu, Rindal, Snillfjord, Skaun og Surnadal.

- Nasjonal helseplan om legevakt og kommunens ansvar for øyeblikkelig hjelp skal tydeliggjøres, sa Anders Grimsmo. - Det er på omsorgs og rehabiliteringssida vi har sett vi kan oppnå suksess. Tidlig utskriving og tidlig ut på rehabilitering så nær heimen som mulig, sa Grimsmo.

Tjenester så nær heimen det går an
- Det viktigste er heimen - fra heim til heim, sa han og tegna sjukehuset nederst i sin oversikt. Grimsmo antydet også at det kan være aktuelt med et samarbeid mellom Halsa, Surnadal og Rindal innafor reformen. - Det viktigste er å legge opp tjenestene så nær heimen som mulig for alle, understreket Anders Grimsmo.

Det ble spurt om Orkdal sjukehus og eventuelt nedlegging. - Orkdal sjukehus kan få andre funksjoner, men jeg tror det blir lenge til sjukehuset blir nedlagt, sa han. Anders Grimsmo kunne i tillegg fortelle at kravene til legevaktsamarbeid nå er to leger på vakt, og da blir det et problem om noen ønsker egne ordninger med legevakt, sa han.

- Dette gir oss trygge, gode og langvarige helsetilbud
- Vi blir stadig eldre og stadig fleire med livsstilsjukdommer. Nå kan vi ikke velge å vente å sjå. Nå må vi handle. Dette gir oss trygge, gode og langvarige helsetilbud i Surnadal. Det er en alt for stor risiko for oss å stå aleine. Og vi skal få til en god samhandling mellom Rindal og Halsa. Dette er ei desentralisering og ikke ei sentralisering. Folk kommer på fote igjen nær heimen og i vante omgivelser, sa ordfører Mons Otnes (Ap), da han innleda til debatt.

- Vi må sentralisere det vi må og desentralisere det vi kan, understreket han. - I Surnadal ligger vi godt an på disse områdene, friluftsliv, trim, kosthold og å ta ansvar for eiga helse, sa han og håpa å kunne enes om dette. - Jeg er utrolig redd for å stå aleine. Jeg frykter det, la han til.

Viktig å være frampå
Stig Sæther (H)
var glad for orienteringa fra Anders Grimsmo. - Det er viktig  være med på dette, og nå gjelder det å holde seg frampå og "karre" til seg de deg kan, sa han og oppfordra til å være frampå! - Det vil ikke være katastrofalt for noen med ei natt eller to på Rindal Helsetun for noen av oss, sa han. Lokal legevakt i Surnadal vil ikke være realistisk, la han til.

Else Brandvoll Andresen (Sp) takka for orienteringa og yntes dette var ei vanskelig sak. - Jeg synes vi burde ha samarbeidet meir med Nordmøre, men intensjonen i samhandlingsreformen er god - nærhet og trygget, sa ho og trudde ikke det var farlig å si nei til SiO.

Ingvar Sæther (H) hadde også hjertet i Møre og Romsdal og Nordmøre. - Men nå synes jeg likevel vi går rett veg. Opplevelsene med sjukehus på Nordmøre viser at de kke har tenkt i disse banene. Nå velger vi rett kurs og rett samarbeid, sa han og anbefalte å være sterkt aktive og offensive for å få mest mulig tjenester knytta til Surnadal.

Eilert Mikkelsen (KrF) sa rett og slett at dette går vi for. - Det er rett å samarbeide nordover denne gangen, sa han.

Ville ha lokal legevakt
Bernt Venås (Sp)
ville ha meir helsetjenester nærmere heimen. - Sunndal har valgt sin veg og beholde legevakta døgnet rundt. De satser mye på et lokalmedisinsk senter, sa han og meinte det kunne gå an å få til et samarbeid med legevakt lokalt. - Vi må heile tida ha blikk for hva vi kan få hit og arbeide for her, sa han.

Marit Kringlebotn (Uavhengig) har lenge vært opptatt av at vi å sjå nordover når det gjelder helsearbeidet. - Det er Orkdal og St. Olav vi velger. SiO og LiO styrker samarbeidet. Orkdal sjukehus er sjukehuset vårt, sa ho og la til at mindre samarbeid innafor dette bare styrker SiO. - Slepper vi SiO-samarbeidet nå går toget, sa Marit Kringlebotn.

- I denne saka har vi hatt blitt problemer med å følge med i svingene, sa Lars Polden (Sp). - Vi har et valg og det er det totale tilbudet for surnadalingene, sa han og ba om gruppemøte (til venstre). Han ville legge omsorgsplanen opp mot SiO og bygge på de verdiene som Surnadal har. - Jeg er bekymra for en stor sentralisert administrasjon, la han til.

Etter gruppemøtet ville Sp gå inn for SiO og Lars Polden la fram fleire nye punkt de ville ha med - ei rettesnor opp mot politisk ledelse i det videre arbeidet.

Lilly Gunn Nyheim (Ap) viste til Halsa og Rindal som har sagt ja til dette. - Vi er for små i Surnadal til egen legevakt og heilhetlg helsetilbud i heimen forsterker SiO, sa ho og ville gå inn for Sp sitt forslag, som ho oppfatta som retningslinjer og noe den politiske ledelsen skal ta med segi nn i arbeidet videre.

- Enighet styrker oss betraktelig
Norvald Bondhus (Ap)
gjentok det som tidligere var sagt og meinte tilleggspunkta til Sp var unødvendige og sjølsagt! - Vi har lykkast med denne store og tunge reformen lokalt, syntes han.

- Jeg er glad for at vi greier å samles om ei slik stor reform. Enighet styrker oss betraktelig, sa ordfører Mons Otnes (Ap) og ville støtte det han oppfatta som en intern instruks.

Kommunestyret i Surnadal vedtok enstemmig Samhandlingsreformen i Orkdalsregionen med tilleggspunktene fra Sp.

Her er tilleggspunktene fra Sp som enstemmig ble vedatt i dag
• Surnadal kommunestyre godkjenner Hovudutvalet for oppvekst og omsorg si tilråding.
• Surnadal kommunestyre ber administrasjonen og den politisk leiing i Surnadal leggja Omsorgsplan 2011 - 2015 til grunn i det vidare arbeidet både lokalt og opp mot SIO. Samt leggja vekt på fylgjande punkt
1. Målet i det vidare arbeidet er å samla så mange tenester så nære brukaren som mogleg.
2. Etablere lokalmedisinsk senter i Surnadal. Her samlast alle dei tenestene som ein kan ha i Surnadal.
3. Samarbeid i mindre grupper av kommunar der det er naturleg. Vi vil her peika på å vidareføre og vidareutvikla det gode samarbeidet vi har med Rindal og Halsa.
4. Surnadal kommune skal evaluere legevaktordninga ved årsskiftet. Resultatet av dette blir lagt til grunn for det vidare arbeidet i SIO.
5. Folkehelsesamarbeidet i Møre og Romsdal er godt og dette må takast med i det vidare arbeidet og Surnadal bør bli førande her.
6. HIPS har eit eige prosjekt gåande innafor Samhandlingsreforma og dette må takast med i det vidare arbeidet i SIO.
7. Hindra ein for stor sentralisert administrasjon i det vidare SIO samarbeidet.
8. Innafor SIO må det vera retningsliner for utmelding frå samarbeidet.
9. Avklara utfordringane med å tilhøyra eit fylke og delta i eit tett samarbeid i nabofylket. Vedtaksmessig og finansielt.
10. Deltaking i SIO må ikkje vera til hinder for deltaking i andre samarbeidsfora i tilgrensande saksområde.

Her finner du heile saksutgreiinga omkring samhandlingsreformen i Orkdalsregionen i Surnadal kommunestyre i dag. Og her finner du heile bakgrunnen for denne omfattende helsereformen.

Under professor Anders Grimsmo orienterer Surnadal kommunestyre.