- Hva synes dere er viktigst?
Heldagsskole og pappaperm var to av temaene som engasjerte småbarnsforeldrene Anniken Huitfeldt (Ap) møtte tirsdag. Petter (8 mnd) rakk også å sjarmere stortingsrepresentanten.
F.v. Rindal Aps ordførerkandidat Line Flåtten, Mona Stenberg, Petters mamma Gunn Marit Heggset Stenberg, Anniken Huitfeldt med Petter, Linda Kvande Moen, Heidi Gravvold Sæter, ordfører i Surnadal Lilly Gunn Nyheim, fungerende ordfører i Kristiansund Line Hoem, Tingvoll Aps ordførerkandidat Milly Bente Nørsett og Annett Ranes. Svein Håvard Saksen var også til stede på samlingen.
- Hva synes dere er viktigst? spurte Anniken Huitfeldt da hun møtte småbarnsforeldrene på Kulturhuset i Surnadal.
Lilly Gunn Nyheim ville gjerne høre hva de fremmøtte mente om heldagsskole, et forslag som Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte seg positiv i sin åpningstale på landsmøtet tidligere i år:
- Vi vil ha en helhetlig skoledag der skole, SFO, leksehjelp, kulturaktiviteter, sunt måltid og fysisk aktivitet gir elevene et godt heldagstilbud for å fremme god læring og trivsel.
Småbarnsforeldrene virket også positive til innføring av heldagsskole - og pekte i likhet med Støre på viktigheten av fysisk aktivitet, leksehjelp og mat om heldagsskolen skulle bli en realitet.
- Det blir desto viktigere med frukt og mat på en heldagsskole, sa Annett Ranes. Hun pekte i tillegg på at dagen må legges opp riktig.
En stor fordel med heldagsskolen er at barna kan få kvalifisert leksehjelp mens de er på skolen, i stedet for å bruke mye tid sammen med foreldre som kanskje ikke har verken tid eller kompetanse til å bistå. Slik frigjøres dermed tid til andre, viktige elementer for barn og unge på ettermiddags- og kveldstid: middag med familie, trening, og sosiale aktiviteter.
- Kveldene går fort nok uansett, om man ikke skal bruke mye tid på lekser, sa Gunn Marit Heggset Stenberg.
Liggetid på sykehus
Milly Bente Nørsett fra Tingvoll Ap ønsket å sette fokus på tiden man har på sykehus etter fødsel. Både Nørsett og Nyheim mente overgangen er stor fra da man før lå gjerne en hel uke på sykehus, med tilhørende oppfølging fra jordmor, til man nå ofte ligger bare to døgn og mange kortere enn det.
- Liggetiden er så kort at det nærmest er uforsvarlig. Her må man tenke på trygghet og nærhet til barnet, og at mange førstegangsfødende ikke vet hvordan de skal amme. Man har krav på oppfølging fra jordmor når man kommer hjem, men for oss som bor i distriktene så er det ikke alltid at kommunejordmora er like tilgjengelig, sa Nørsett.
Valgfrihet i permisjon
I 2014 ble andelen foreldrepermisjon som er forbeholdt fedre endret fra 14 til 10 uker.
- Arbeiderpartiet vil gå for å tilbakeføre pappapermen til 14 uker, fastslår Nyheim.
- I Norge har vi lengre fødselspermisjon enn de aller fleste land, bortsett fra Sverige, men det er fortsatt mange utfordringer, mener Huitfeldt.
Utfordringene kan ligge i mangel på fleksibilitet fra arbeidsgiver, som flere av foreldrene nevnte. Likevel er det store individuelle forskjeller mellom familiesituasjonene, slik Svein Håvard Saksen påpekte. Store forskjeller krever større fleksibilitet.
- Fødselspermisjonen skulle gjerne vært lengre, både for mor og far, oppsummerte Mona Stenberg.
Anniken Huitfeldt oppdaget raskt at Petter var inne i "hoppefasen".