- Fullstendig katastrofe
Sauebonde Eirik Sæterbø i Surnadal har hatt noen tragiske uker i sauefjøset. Det som vanligvis er vårens vakreste eventyr har endt i død og fordervelse. Sauebonden har mistet hele 71 lam så langt i år, og det er en annen firbeint venn som har skylden.
Det er uvanlig god plass og unormalt stille i sauefjøset på "Nyhuså" i Heggsetråa i Surnadal. Sauebonde Eirik Sæterbø bygde nylig på fjøset for å kunne ta i mot flere lam. Det skulle vise seg å bli en unødvendig investering. Årsaken er parasitten toksoplasmose som så langt har ført til 71 dødfødte lam. Kun 47 har kommet levende til verden i år. Det er katteavføring som er smittekilden. Får man denne smitten i fjøset er det kritisk for årets lamming da drektige sauer kaster lammene sine.
Toksoplasmose er ansvarlig for en stor andel av alle aborter hos sau i Norge og skyldes infeksjon med parasitten Toxoplasma gondii. Katt er hovedvert for parasitten og skiller ut oocyster med avføringen. Sau og andre varmblodige dyr er mellomverter. Sauer blir smittet ved å spise fôr som inneholder oocyster. Slike oocyster kan holde seg smittefarlige i miljøet i minst ett år. Hos dyr i alle aldre, både drektige og ikke-drektige, vil infeksjon føre til utvikling av immunitet. Hos drektige sauer som ikke er immune, vil toksoplasmose føre til skader i karunklene, noe som igjen vil føre til redusert fosterhinnefunksjon. Søyene viser vanligvis ingen andre symptomer på toksoplasmose enn fosterdød og abort. (kilde: animalia.no)
Veterinær Frode Andresen er opprørt på vegne av sauebonden.
- Gjennom alle mine tider som veterinær i Surnadal, har jeg kun opplevd et lignende utbrudd av taksoplasmose. Den gangen endte det til slutt med 74 dødfødte lam. Eirik har fortsatt 17 søyer som ikke har lammet. Det kan dessverre ende i ny rekord. De fleste sauebønder opplever utbrudd av parasitten med jevne mellomrom, men heldigvis er det sjelden det blir så ille som Sæterbø opplever i år. Han har min fulle medlidenhet, for dette er fullstendig katastrofe, sier Andresen.
Veterinæren og Sæterbø reagerte raskt da de første dødfødte lammene ble oppdaget i starten av mars, og fikk sendt et abortfoster med ekspressfart til Veterinærinstituttet i Trondheim for undersøkelse. Resultatet var som fryktet taksoplasmose.
- Når en sauebonde frå denne parasitten i fjøset står man maktesløse. Dessverre kan det ende med massedød, slik vi ser i dette fjøset, sier Andresen.
Veterinær Andresen besøker sauefjøset på Nyhuså
Eirik driver gården sammen med sin samboer Mona Dalsegg og sønnen Jon på 13 år. Opplevelsen påvirker hele familien både følelsesmessig og økonomisk.
- Om vi er heldig så går vi i null i år. Vi legger ned svært mye arbeid på sauedrifta, så da er det klart det er kjedelig å ikke få noe tilbake, sier Sæterbø som likevel går på med krum hals og har ingen planer om å avslutte. Men neste år blir det vaksinering.
Det finnes nemlig en vaksine mot parasitten som har gode resultater å vise til. Det anbefaler Andresen alle sauebønder å gjøre.
- Vaksinering er den beste forebyggingen mot svineriet.
For mange katter i Surnadal
Taksoplasmose smitter via katteavføring. Sauene kan bli smittet ved at de har beitet på et jorde der det har vært katteskit med smitte i, eller det kan være at ei katt har gjort fra seg i siloen eller i tørrhøyet.
Andresen er bekymret over det stadig økende antallet av katter i Surnadal, og mener at bestanden bør ned snarest.
- Jeg steriliserer katter med glede, for jeg liker ikke trenden som er i ferd med å utvikle seg i Surnadal. Antall katter er alt for høyt. Katter er hyggelige husdyr som krever forholdsvis liten pleie og er billige i drift, men de kan altså forårsake alvorlig trøbbel for sauebønder. Flere katter kan bety flere tilfeller av taksoplasmose. Jeg er ikke i tvil om at det er årsaken til at vi ser en økende tendens av utbrudd av parasitten i Surnadal, sier han.
Jon på 13 år er en viktig bidragsyter i sauefjøset
Mona mater gjerne kopplammet med flaske