Delbart

- Er det delbart?

Tirsdag var politibetjent Åse Berit Løseth på besøk på Rindal skole med foredraget "Delbart", om bevisstgjøring rundt bildedeling på nett. Elevene i 7. - 10. trinn hadde ei økt på dagtid. Tirsdag kveld fikk foreldrene mulighet til å gå igjennom det samme opplegget, og se hva elevene har svart på ulike spørsmål om bildedeling.

"Delbart" er et foredrag som er laget av Kripos. Det handler om lover og regler for bildedeling på nett, spesielt med tanke på seksualiserte bilder.

Straffeloven sier:

- Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.

- Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.

- Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.


​Tenk deg om før du tarhar eller deler bilder. - Er det delbart?

Barn og unge bruker ulike typer sosiale media, der de ofte er anonyme. Da kan terskelen bli lavere for hva man mener det er greit å dele.

I "Delbart"-foredraget blir det vist en film, om Kaisa på 15 år, som opplever at et nakenbilde av henne blir delt på nett, og ulike dilemmaer som dukker opp. Filmen om Kaisa kan du se under "Delbart" på Politiets nettsider. Der kan du også lese mer om fakta, lover og regler, og hva man kan gjøre dersom man blir utsatt for denne typen straffbare handlinger.

Åse Berit Løseth advarte mot å straffe barn dersom de kommer til foreldrene med problemer de opplever i forbindelse med bruke av spill og apper. Dersom noe alvorlig skulle skje er det veldig viktig at barna tør å si fra til foreldrene, eller har andre trygge voksne å snakke med.


- Har jobbet med dette i mange år

Rektor Jon Brønstad var imponert over oppmøtet tirsdag kveld. Over 50 foreldre møtte opp på "Delbart"-foredraget.

Han påpeker at det ikke er særlig effektivt å legge ned forbud mot ulike sosiale media og nettsteder. Det som er viktig er å lære barna å bruke det.

Skolen har et opplegget for bevisstgjøring, blant annet om nettvett. Dette har de jobbet med i mange år, og det starter allerede i 2. trinn. I tillegg til eget opplegg henter de av og til inn ekstra ressurser innen forebyggende tiltak. 

- Skolen har et veldig stort ansvar for at alle elevene skal ha det trygt og godt. Det er ikke bare mobbing man fokuserer på lenger, sier Brønstad.

Han forteller at han la merke til "Delbart"-opplegget tidlig. Han tok kontakt med Kripos for å spørre om å få dette opplegget til skolen. Svaret var at Kripos ikke hadde kapasitet til å besøke mer enn en skole i hvert fylke, og den utvalgte skolen var i Molde. Men representanter fra Surnadal lensmannskontor reiste til Molde for å lære om opplegget, og de er nå i gang med å gjennomføre det selv på de lokale skolene.

Han ser "Delbart" i sammenheng med andre opplegg som skolen benytter seg av, som også handler om bevisstgjøring og det å ta vare på seg selv og andre. Det er viktig å ha fokus på disse emnene over tid.

Rindal skole har hatt et opplegg for 9. trinn med Konfliktrådet i Møre og Romsdal de to siste åra. Dette handler om ungdomskriminalitet og ungdomsstraff.

I april i fjor var politiet på besøk på skolen og snakket om narkotika og rus.

I februar i år hadde 8. og 9. trinn workshop om folkehelse med folkehelsekoordinator Elen Sandvik.


Smiso kommer i juni

Smiso er en forkortelse for Senter mot incest og seksuelle overgrep. Smiso har et spesielt tilpasset opplegg for 2., 5. og 8. trinn, og dette opplegget skal gjennomføres på Rindal skole i juni. Dette handler også mye om å ta vare på seg selv og andre. Jon Brønstad forteller at dette opplegget har vært mye brukt i andre kommuner, blant annet mye i Trondheim. 4. juni blir det også et foreldremøte med Smiso. 

Det er skolen som har fått i stand opplegget med Smiso, men Rindal sanitetsforening er med som en støttespiller.
 

"Helsesista" kommer i oktober

Skolen har en lang tradisjon for samarbeid med Rindal sanitetsforening i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse i oktober. I år har Rindal sanitetsforening slått på stortromma, og invitert selveste "Helsesista" til Rindal 16. oktober. Det blir et opplegg for elevene på ungdomsskolen på dagtid, og på kveldstid blir det et åpent arrangement på Eldresenteret.
 

Flere anbefalte nettsider:

tryggedigitaleforeldre.no

- Lær mer om barns digitale hverdag.

barnevakten.no

- Bevisst mediebruk. Her kan du finne beskrivelser av ulike spill og apper som barn og unge bruker.

slettmeg.no

- Her kan man få hjelp til å slette bilder som er lagt ut på nett.