Tove Halseth, Arnhild F. Fagerholt, Sigrun Bakken og Ina Hames.

– Dette er et godt tidspunkt for å vurdere fastrente

Lånerenta har aldri vært så lav som nå, og fast rente på en del av lånesummen vil gi mer forutsigbare låneutgifter. Rådgiverne i Rindal Sparebank anbefaler alle å ta en gjennomgang av økonomien, og eventuelt vurdere en fastrenteavtale.

– Det er veldig lave fastrenter for tida, så dette kan være tidspunktet for å begynne se på fastrente, sier Arnhild Foseide Fagerholt, som er finansiell rådgiver i Rindal Sparebank.


Ekstremt lav rente

Fastrente har ikke vært så mye brukt lokalt, men Fagerholt synes det er verdt å vurdere det nå, og gjerne i kombinasjon med flytende rente, for å sikre økonomien.

– Nå er jo rentene generelt ekstremt lave, og dette gir en mulighet til å jobbe godt med økonomien sin. Fastrente er ikke nødvendigvis noe man tjener på. Men nå som rentene er så lave så er det lite å tape på å binde renta. Da har man en sikkerhet og en forutsigbarhet på låneutgiftene i den tida man har fast rente.

Rindal Sparebank tilbyr fast rente i 3, 5 eller 10 år. Fastrentesatsene kan endre seg fra dag til dag, så man må ta kontakt med banken for å får et konkret tilbud.


Setter noen begrensninger

– Det er viktig å være klar over at fastrente setter noen begrensninger. Man kan ikke plutselig bare betale inn noe ekstra, og det kan være vanskeligere å få avdragsfrihet eller betalingsutsettelse. Det er lite lønnsomt å gjøre endringer i betalingsplanen med fastrente. Derfor sier vi at det kan være lurt å dele opp, slik at en del av lånet har vanlig flytende rente, og en del av det er på fastrente, sier Fagerholt.


Gir større forutsigbarhet

Spesielt for de som er i etableringsfasen, og trenger forutsigbarhet i økonomien, vil rådgiverne anbefale å vurdere fastrente. De oppfordrer ellers alle til å ta kontakt med banken. og få råd om hva som passer for seg.

– Det å se på fastrente kan være en del av en totalgjennomgang. Det jobber vi mye med nå for tida. Vi kan hjelpe til å sikre at man gjør ting på en lur måte. Sparing kan vi også hjelpe til med. Det er viktig å passe på at man har en buffer, slik at man tåler at oppvaskmaskina ryker uten at man må ta opp lån.

– Vi vil invitere alle til å ta kontakt for en gjennomgang av økonomien sin. Man har jo service på bilen sin, kanskje det kan være greit å ta en service på økonomien sin en gang i blant også.


Lokal bank

Bankens råd er universelle, og gjelder selvsagt ikke bare for denne banken sine kunder. Men Rindal Sparebank er nær folk og lokal. Banken er i bygda, og slik skal det fortsatt være. ​Rindal Sparebank har også en avdeling på Ranheim i Trondheim. Der er det to fast ansatte, og det vil snart bli tre. Etter at korona-pandemien kom har også banken, som mange andre, blitt enda flinkere til å benytte seg av digital kontakt med kundene.

– Vi er her for kundene hvis de føler at de vil komme innom og få noen råd, sier Arnhild Fagerholt.

– Føler dere at dette er ekstra aktuelt nå, i disse korona-tider?

– Det er jo generelt, men for mange er det ekstra aktuelt nå. Det er veldig stor forskjell på hvordan korona-sitasjonen slår ut for folk. Det er kjempetøft for de som har blitt rammet økonomisk. Samtidig er det enkelte som ikke kan bruke like mye penger som før. Vi har aldri før lånt ut så mye til bobiler og båter som nå. Men vi har heller aldri gitt så mye avdragsfritak som vi gjorde i vår, sier hun.


Usikker situasjon - større økonomiske forskjeller

Banken opplever at korona-situasjonen har ført til at det er større økonomisk forskjell på folk. Folk kan ikke reise til syden, og mange har vært ute etter å finne andre måter i feriere på, i Norge. Mange har kjøpt seg hytte, bobil eller båt. Men så er det også noen som jobber i bransjer som har blitt rammet, og har fått mye mindre å rutte med. Det er heller ingen grunn til å tro at man er ferdig med denne situasjonen enda. For mange kan det fortsatt bli usikkert ei stund framover.

Uansett hvilken gruppe man tilhører så kan en gjennomgang av økonomien nå være gunstig, mener rådgiverne i Rindal Sparebank.
 

Bildet: Tove Halseth, Arnhild Foseide Fagerholt, Sigrun Bakken og Ina Hames er sertifiserte finansielle rådgivere i Rindal Sparebank.

 

Rindal Sparebank er medlem av Trollheimsporten