ina kari kvernberg1

- Denne kampen skal jeg vinne

I februar ble livet til trebarnsmoren Ina Kari Kvernberg Heggset (30) fra Rindal snudd på hodet da hun fikk diagnosen aggressiv kreft i magesekken. Hun kjemper en hard kamp, men er sikker i sin sak; denne kampen skal vinnes!

Vi treffer Ina Kari og ektemannen Steinar Heggset (29) i deres koselige hjem i Rindal sentrum. Der bor de sammen med sønnen Birk (1), og Andrine (9) og Anders (8) som Ina Kari har fra et tidligere forhold. En flott familie som opplevde at livet tok en brå vending i februar i år.

Det hele startet med at Ina Kari hadde følt seg uvel gjennom svangerskapet med Birk. Sure oppstøt og halsbrann er vanlige plager gravide kan oppleve, men i tillegg hadde hun mye vondt i magen. Plagene fortsatte etter fødselen sommeren 2017, og hun fikk også store problemer med å svelge maten, brennende smerte i magen når hun spiste og fikk veldig urolig mage. På nyåret 2018 ble hun sendt til undersøkelser på sykehuset, og i februar i år kom sjokkbeskjeden.  – Du har en diffus, aggressiv og sjelden type kreft i magesekken.

- Jeg hadde det på følelsen, men det kom selvsagt likevel som et sjokk på oss alle. Det føles ufortjent. Jeg reagerte med at jeg begynte å ordne opp hjemme. Laget albumer og gjorde klart alt til barnehagestarten til Birk. Jeg visste jo plutselig ikke om jeg var her da han skulle starte i barnehagen. Det eneste jeg visste var at jeg hadde aggressiv kreft, sier hun.

Ina Kari ble deretter innlagt på Orkdal sykehus, og ved hjelp av en kikkhullsoperasjon ble det tatt prøver av de to svulstene i magesekken,. Det ble også oppdaget en fortykning på øvre del av magesekken som var årsaken til problemene hun hadde med svelget.

- Legene sier at det er svært sjelden av unge mennesker får denne type kreft, og det er få tilfeller i Norge, sier hun.

Hvordan taklet barna å få en slik beskjed?
- De taklet det forbausende godt vil jeg si. De var rolige og fornuftige fra første stund, og trøstet på sin måte og sa - Du trenger ikke å være redd for å miste håret, mamma. Du er like fin uansett.

Ina Kari innrømmer at det å miste det lange, tykke håret var tungt å akseptere. Likevel valgte hun å gjøre «en greie» ut av det, og involverte Steinar og de to eldste barna i prosessen.

- Jeg delte håret inn i tre fletter, så fikk de klippe av hver sin del. Håret er tatt vare på i minnebokser, sammen med tegninger og andre ting barna har laget til meg etter at jeg ble syk, sier hun.

Ina Kari går for det meste uten skaut, og parykken har kun vært brukt noen få ganger.

- Jeg synes det er like greit å vise frem hvordan jeg ser ut uten hår. Nå er håret på tur tilbake, og det er jeg glad for.

ina kari kvernberg steinar heggset og birk_690x460.jpg
Steinar og Ina Kari sammen med Birk (1). Andrine og Anders var på Tjønna på bading da Trollheimsporten var på besøk

Responderer bra på behandling
Ina Kari har vært gjennom fire av seks cellegiftkurer, og tar i tillegg åtte tabletter med cellegift hver kveld. Hun responderer bra på behandlingen.

- Nå har fortykningen i magesekken trekt seg sammen, så nå kan jeg svelge som normalt igjen. I tillegg har svulstene krympet, så det er et godt tegn, sier hun. 

Stråling har foreløpig ikke vært aktuelt, men videre behandlingsmåter blir stadig vurdert.

- Operasjon er vanskelig på grunn av at den ene svulsten er porøs, og ikke fast i formen. St. Olavs Hospital samarbeider med Ullevål sykehus, Radiumhospitalet og et utenlandsk sykehus for vurdering og planlegging av videre behandling. Det har blant annet vært snakk om å skylle magesekken med cellegift i en åpen operasjon, eller eventuelt å operere bort hele magesekken. Det er det jeg håper på. I verste fall er ingen av delene mulig, men det velger jeg å ikke tenke på, sier Ina Kari.

30-åringen ser overraskende opplagt ut, til tross for at hun for få dager siden var gjennom en høydosekur med cellegift. Ina Kari er opptatt av å formidle at hun slettes ikke er sengeliggende hele døgnet, og at livet i Hareveien 5 går sin gang med tre små barn i aktiv alder.

- Etter at jeg har vært gjennom en kur med cellegift er jeg langt nede noen dager, med trøtthet, kvalme og dårlig matlyst. Men så kommer energien tilbake, og jeg kan fungere ganske normalt igjen.

Borgelig vielse med Ola T som vigsler
Like etter at Ina Kari fikk kreftdiagnosen i mars fikk hun og Steinar ei klar oppfordring fra kreftlegen; har dere noe ugjort, så gjør det nå!

- Da var vi klare på at vi ønsket å gifte oss. Steinar fridde før jeg ble syk, men vi hadde ikke planlagt noe bryllup.

Med svært godt hjelp av ordfører Ola T. Heggem, familie og venner ble Ina Kari og Steinar gift på Rindal skimuseum 31. mars.

- Ola T. kastet seg rundt, ordnet med alle papirer i rekordfart og sørget for en flott borgelig vielse for oss. All ære til han for alt han har gjort for oss, sier Ina Kari.

Hvordan opplevde dere bryllupsdagen?
- Jeg skal være ærlig å si at det var blandede følelser. Det var både godt og rørende, men samtidig en bismak fordi det var en «hastesak».  Men vielsen og dagen var fin, det er det ingen tvil om. Vi er veldig glade for at vi gjorde det, sier hun.

ina kari kvernberg bryllup.jpg
31.mars ble Ina Kari og Steinar gift på Rindal skimuseum

Roser familien og støttespillere
Det er  mange som har gjort mye for familien Kvernberg Heggset i sykdomsperioden, noe ekteparet er umåtelig takknemlige for. Kreft poliklinikk på Orkdal sykehus og St.Olavs Hospital har lagt til rette for at familien skal ha det best mulig. Ina Kari roser også Rindal skole for måten barna har blitt tatt vare på, og ikke minst støtten fra familie, venner og bekjente.

- Jeg har virkelig fått ny tro på menneskeheten. Det er så mange gode folk som er oppriktig engasjert i hvordan det går med meg. Jeg blir skikkelig rørt over oppmerksomheten.

Hvordan ser du på tiden fremover?
- Nå er det bare å stå på videre, og håpe, håpe og håpe. Jeg skal klare meg gjennom de siste cellegiftkurene og håpe på at det er mulig å få videre behandling etter det.  Jeg må tenke positivt, og gjøre hyggelige ting sammen med familien. Det er viktig at jeg ikke bli sittende i sofaen med negative tanker. Jeg vet at teamet rundt meg er de aller beste, og jeg er i de beste hender. Samtidig krysser jeg fingrene for at forskningen gir resultat, slik at de finner en kur som tar knekken på dette.

Er du redd?
- Jeg var i alle fall veldig redd, og fikk skikkelig dødsangst. Takket være alternativ behandling så har jeg blitt kvitt angsten. Nå er jeg roligere, og kjenner ikke på redselen på samme måte lenger.

Ina Kari og Steinar har klare tanker om hva de vil gjøre den dagen hun blir friskmeldt.
- Vi skal på bryllupsreise, og vi skal ha ei bryllupsnatt på et fint hotell i Trondheim. Vi vil også på sydentur med familien. En gang skal vi se tilbake på denne tiden, og tenke at vi lærte mye og kom sterkere ut av det. Det er slike tanker som holder oss oppe, sier hun.

Vil gi unge med kreft et ansikt
Legene oppfordret Ina Kari til å starte en blogg om situasjonen sin, men hun valgte heller Instagram som en plattform hvor hun kan dele små glimt fra livet sitt, og samtidig knytte kontakt med andre i samme situasjon.

- Det hele startet med at jeg nesten var desperat etter å finne noen som var i samme situasjon som meg. Ved hjelp av emneknaggen #ungkreft har jeg fått kontakt med utrolig mange unge som lever med kreft. Vi skriver til hverandre, og jeg får råd og tips og ikke minst støtte i tunge perioder. Det har vært til stor hjelp for meg, og jeg håper jeg kan være til hjelp for andre. Jeg tror også det er lurt å være åpen og dele mest mulig når vi bor på en liten plass. Jeg skjønner veldig godt at folk lurer på hvordan det går, og da er det bedre at jeg deler enn at rykter oppstår, sier Ina Kari.

Ina Kari meldte seg inn i foreningen Ung kreft, og oppsøkte videre i Ung kreft Midt-Norge som blant annet har samlinger på Vardesenteret i Trondheim, som er et senter for kreftrammede og pårørende.

- Jeg kan ikke få rost Vardesenteret nok. Der har jeg møtt andre med kreft, Steinar har vært med meg og vi har tatt med barna på samlinger. Der får vi møte kreftrammede og pårørende. Senteret drives av frivillige som klarer å skape en god stemning til tross for at utgangspunktet ikke er så lystig. Jeg kan virkelig anbefale alle som er rammet av kreft til å ta turen dit, sier hun.

OPPDATERT: Ina Kari døde 16. november 2018. Vår dypeste medfølelse i sorgen.