Nina Kolltveit Sæter, Surnadal, ny styremedlem i Norges Bondelag
Aktive møringer på Bondetinget
Det var en aktiv og stor delegasjon fra Møre og Romsdal som deltok på ”Bondetinget” i Loen i Sogn og Fjordane 12. - 14. juni sammen med over 250 andre delegater og gjester, deriblant landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. Nina Kolltveit Sæter, Surnadal og Arne Magnus Aasen, Tingvoll, ble valgt til nye i styret i Norges Bondelag.
Deltakerne fra Møre og Romsdal på årsmøtet til Norges Bondelag i Loen 12. – 14. juni. Foran f.v.: Oddvar Mikkelsen, Surnadal, Petter Melchior, Norddal og Yngve Røøyen, Surnadal (Bygdeungdomslaget). Bak f.v.: nyvalgt styremedlem Nina Kolltveit Sæter, Surnadal (Tine), nyvalgt ordfører i årsmøtet, Arne Magnus Aasen, Tingvoll, Odd Helge Gangstad, Midsund, avtroppende ordfører Odd Christian Stenerud, Giske, Anne Katrine Jensen, Gjemnes, Arne Rekkedal, Ørsta, fylkesleder Inge Martin Karlsvik, Eide og Gunnhild Overvoll, Stranda. (Foto: Arnar Lyche).
Jordbruksforhandlingene, rekruttering, økonomi og økt matproduksjon var noe av det som ble tatt opp av utsendingene på årsmøtet i Norges Bondelag. ”Norsk matproduksjon står på spill – valget er ditt 9. september” blir et av slagordene til Bondelaget under høstens valgkamp.
- For å klare å øke matproduksjonen må vi ha mange arbeidshender. Når bønder går av med pensjon, må folk stå klare til å ta over bruket. Økonomi, regelverk og få garder til salgs er viktige stikkord. Vi merker at det er vanskelig å komme inn i næringa, sa fylkesleder Inge Martin Karlsvik i generaldebatten på Bondelagets årsmøte.
Karlsvik var opptatt av at vi trenger flere unge og spesielt kvinner inn i landbruket. Sikkerhet ved sykdom må bli bedre. Familiemedlemmer og samdriftsmedlemmer må kunne tre inn ved sykdom og være tilskuddsberettiget. Svangerskapsordningene må være så gode at de ikke tvinger mange kvinner til å velge mellom bondeyrket og familie. - Da blir det dårlig med rekruttering. Unge i dag, og spesielt kvinner, har større fokus på sikkerhetsnettet som velferdsordningene utgjør. Her kan mye gjøres med regelendringer og trenger ikke koste så mye, sa han.
Nye styremedlemmer fra M&R
En av de mest profilerte og veteranene på Bondetinget, sunnmørsbonden Odd Christian Stenerud fra Godøya i Giske, ble behørig takket av etter å ha frasagt seg gjenvalg etter hele ni år som stødig og myndig møteleder av årsmøtet. Men Møre og Romsdal beholder fortsatt møteledelsen av Bondetinget ved at tidligere fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag, Arne Magnus Aasen, Tingvoll, ble valgt til ny ordfører i årsmøtet. Med dette vervet møter han også fast ved styrebordet i Norges Bondelag. Det gjør også Nina Kolltveit Sæter fra Surnadal som ble valgt til nytt styremedlem. Hun representerer Tine i Bondelagsstyret, og er nestleder i Tine-styret sentralt.
Opprette melkegruppe
Nestleder i Møre og Romsdal Bondelag, Anne Katrine Jensen, Gjemnes, frontet i generaldebatten et forslag fra de tre fylkesbondelagene i Midt-Norge der de ber styret i Norges Bondelag ta initiativ til å opprette en gruppe som skal se på utfordringene i melkeproduksjonen. Gruppen må analysere problemstillinger som økonomi, investeringsvilje, rekruttering, strukturutvikling, og peke på nødvendige tiltak for å få ønsket utvikling.
Fra talerstolen påpekte Anne Katrine Jensen flere undersøkelser som viser bekymringsfulle trekk for norsk melkeproduksjon. - En meget stor andel av brukerne er usikre på om det er drift på bruket om relativt få år. Det investeres altfor lite i forhold til behovet. Rekrutteringen er usikker og dette vil få betydning for framtidig volum, sa Anne Katrine Jensen.