Til Rindal for å lage videoportrett
10 fotojournaliststudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus er denne uken i Rindal for å lage videoportretter av noen av innbyggerne i kommunen, med det å være flyktning/ny i Rindal som felles tema for filmene.
Bildet over: Ellen Lande Gossner og Adam Patterson.
- Dette er 5. året på rad at studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er her i Rindal for å gjøre dette prosjektet. Det er 1. års fotojournaliststudenter som er med, forteller Ellen Lande Gossner, lærer ved HiOA.
Studentene startet i høst med sin bachelor i fotojournalistikk, og er nå i Rindal på et frivillig prosjekt. 10 av 11 studenter valgte å bli med, blant annet etter sterk anbefaling fra tidligere studenter. De kom til Rindal på søndag, og har et godt samarbeid med Morten Gåsvand på Saga Trollheimen hotel. Gåsvand er selv fotointeressert og gir derfor studentene en god pris på overnatting.
Med seg har de altså Ellen Lande Gossner som er lærer ved HiOA, og som jobber mest med stillbilder. For å supplere har de også med seg den irske filmskaperen Adam Patterson. Fjorårets prosjekt var basert på stillbilder, mens det har vært videoportretter de foregående årene. Studentene arbeider sammen to og to, og gjør alt selv: finner intervjuobjekter, intervjuer, filmer og redigerer. Prosjektet skal ende i en film på mellom 1 - 3 minutter, og skal vises på Trondheim Dokumentarfestival på lørdag.
Gossner forteller at hun har med seg en flott gjeng med ulike erfaringer i alderen 20 - 35 år.
- Det første halvåret på bachelorutdanningen i fotojournalistikk består mest av teori og metode, så dette er det første prosjektet de begir seg ut på. Denne uka er en god mulighet for studentene å bli bedre kjent på, i tillegg til at de får praktisert det de har lært så langt. Etter jul skal de prøve seg på andre prosjekter, deriblant et menneskerettighetsprosjekt. Der blir det mest stillbilder, og det hele skal ende i en utstilling. I tillegg skal de ut i lokalavispraksis.
To av studentene som er med på prosjektet sier det er inspirerende å komme til Rindal.
- Dette er omgivelser som gir energi. Det er kaldt i Rindal, men varmen hos innbyggerne vises veldig godt, sier Leo Krohn.
Han jobber sammen med Mina Ræge, og de forteller at de ble anbefalt dette prosjektet av tidligere studenter.
- De som var her i fjor var veldig positive til hele prosjektet, selv om det er på frivillig basis og uten vurdering. Man skulle tro det gikk "tomt" for folk å presentere i en så liten bygd som Rindal, ettersom det er 5. året HiOA er her, men det har det absolutt ikke gjort. Vi vil særlig takke Solveig Grytbakk som har gitt oss stor tilgang til hennes liv, forteller de.