Tågbær

Planteliv fra gamle Trollheimsporten blir ny - den siste

Tågbær, Ullvier, Vårerteknapp, Åkerforglemmegei og Åkerbær

Tågebær i rosefamilien er en plante med lange, krypende utløpere (tæger) og opprette skudd. Den fins opp til bjørkegrensa, og da i halvskygge på frisk morenejord. Rubus saxatilis blomster i juni og er den siste oppdateringa fra gamle til nye Porten. Foto: Gunnar Bureid. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv og bokstavene T-Å under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude.

Det var tidligere redaktør Gunnar Bureid som bygde opp den store bildebasen under Trollheimen på gamle Trollheimsporten. Her fins mye lærdom samla om plantene i Trollheimen og nå finner du alt mye lettere tilgjengelig her. Klikk på linkene - les og lær!

Dette er den siste oppdateringa av Planteliv i Trollheimen fra gamle Trollheimsporten. Den kommer på Kristi Himmelfartsdag. Du finner det altså under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude. Da er det bare å klikke seg videre til Planteliv og bokstavene. Du finner også Dyreliv og natur og friluftsliv i Trollheimen for hver år fra 2004 og fram til i dag. Klikk på linkene og kos deg med mange bilder og godt lesestoff!

Under finner du de siste plantene under T-Å under Planteliv:

Tågebær (til venstre) i rosefamilien er en plante med lange, krypende utløpere (tæger) og opprette skudd. Den fins opp til bjørkegrensa, og da i halvskygge på frisk morenejord. Rubus saxatilis blomster i juni. Seinere kommer noen røde, blanke bær som er syrlige på smak, og som sikkert mange har kjent. Sør på Resfjellet (Meldal kommune, S-T) 750 moh 22. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - til venstre.

Ullvier (til høyre) - Salix lanata (lana = ull) - kan bli opptil 1,5 meter høy og er en av ganske mange vierarter vi kan treffe på i fjellet. Denne sto praktfullt i blomst 8. juni 2003 i fuktig, sandholdig myrsig helt inntil Svartåa i Svartåråa, like under fossefallene (et gjel med blant annet jettegryter), det vil si omtrent der kommunene Rindal (M&R), Meldal og Rennebu (begge S-T) møtes, ca. 700 moh. Foto: Gunnar Bureid - til høyre.
Siden det er hunnblomster på bildet over, bør vi kanskje unne dem selskap av en kar. Han kommer litt lenger nordfra, og er avbildet søndagen før. Fuktig grasmyr rett oppom ei reinrosehei. Fagerlibygda, Ilfjellet (Rennebu kommune, S-T) ca. 920 moh 1. juni 2003. Foto: Arild Krovoll - under:

Vårerteknapp (under) hører hjemme i ertefamilien og lyder også navnet Lathyrus vernus. Planten er gjerne 20-40 cm høy og vokser på frisk, kalholdig jord i tørre kratt og urer. Bladene er helt uten klatretråder. Sør på Resfjellet (Meldal kommune, S-T) 750 moh 23. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - under:

Gyldendals Store Nordiske flora opererer med bortimot 10 arter av forglemmegei i Norge. Åkerforglemmegei (under) Myosotis arvensis vokser langs veikanter, på tørrbakker - og på åkrer. Den hører hjemme i rubladfamilien. Blomstrer lenge: fra mai til september. Ved fylkesveien på Vålåskarskjølen (Meldal kommune, S-T) 540 moh 23. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - under:

Åkerbær i rosefamilien er i slekt med både bringebær, tågebær og molte, men den er sjelden i Sør-Norge. I Trollheimen fins det kanskje bare en eneste - ganske stor - bestand, og det er i sørenden av Raudfjelltjønna (Meldal kommune, S-T), 715 moh. Her vokser åkerbærplantene på sandholdig jord i et graskledd vierkjerr innimellom fjellbjørker. Rubus arcticus (10-20 cm høy) har rødsvarte, aromatiske bær som er svært velsmakende, ja, de beste bærene som fins, mente Linné. I Finland dyrker de åkerbær, og lager en likør som heter det samme som planten: Mesimarja ("honningbær"). Steinar Løset, som har hytte 200 meter ifra og påviste blomstene for meg, forteller at de aldri har sett bær der. 30. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - bilder under: Åkerbær nært og åkerbær voksestedet:


 

Ullvier AK
Ullvier. Foto: Arild Krovoll
Vårerteknapp
Vårerteknapp. Foto: Gunnar Bureid
Åkerforglemmegei
Åkerforglemmegei. Foto: Gunnar Bureid
Åkerbær 1
Åkerbær. Foto: Gunnar Bureid
Åkerbær 647p
Åkerbær nært: Foto: Gunnar Bureid
Åkerbær 3
Åkerbær voksestedet - midt på bildet: Foto: Gunnar Bureid