Stomarimjelle GB

Planteliv i Trollheimen fra gamle til nye Porten

Stormarimjelle, Svartaks, Svartstarr, Svarttopp og Søvvier

Melampyrum pratense ('som vokser i enga' - og svensk navn: ängskovall) er en maskeblomst som en kan treffe på "overalt" på tørr, mager skogsjord. Høyden på Stormarimjelle kan variere fra 5 til 40 cm. Foto: Gunnar Bureid. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv og bokstavene S under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude.

Det var tidligere redaktør Gunnar Bureid som bygde opp den store bildebasen under Trollheimen på gamle Trollheimsporten. Her fins mye lærdom samla om plantene i Trollheimen og nå finner du alt mye lettere tilgjengelig her. Klikk på linkene - les og lær!

Melampyrum pratense ('som vokser i enga' - og svensk navn: ängskovall) er en maskeblomst som en kan treffe på "overalt" på tørr, mager skogsjord. Høyden på stormarimjelle (til venstre) kan variere fra 5 til 40 cm. Bladene er iblant rødlige eller brunaktige av seg, som på bildet. Ved setervoll i Folldalen, 430 moh 15. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - til venstre.

Trisetum spicatum i grasfamilien er en karakterart for rik fjellhei (reinrosehei), og forholdsvis vanlig på fuktig grusjord i fjellet. Svartaks (under til høyre) vokser i tuer, har rette strå og tett med hår. Høyde 15-35 cm. Foto: Lars Olav Lund - unde til høyre.

Carex atrata i grasfamilien kommer forholdsvis tidlig på sommeren, og da på fuktig, kalkrik torvjord eller grusjord: berghyller, grasbakker, rasmark. Svartstarr (under) er 20-45 cm høy og med 3-5 aks. Foto: Lars Olav Lund - under:

Svarttopp (under) - og på svensk: svarthö - regnes som en sørgeblomst. Det skyldes kanskje at den har så mørke (svartfiolette) blomster, og at den blir helt svart som tørket. Men kanskje har det også noe med at Linné kalte den opp etter en venn - en lege (og botaniker) - som døde ung under et opphold i Surinam, tyskeren J. Bartsch. Det latinske navnet er Bartsia alpina. Svarttopp er en maskeblomst, 10-30 cm høy, vanlig, og vokser blant annet i myr og vierkratt. Foto: Lars Olav Lund - under:
En svarttopp i Storbekkdalen (under), 13. juli 2003 - foto: Gunnar Bureid og Svarttopp 740 moh Urabekken - under:

Sølvvier - Salix glauca ("blågrønn") (under) - i vierfamilien er vanlig langs sjøer og elver og et stykke opp i fjellet. 0,5-2 meter høy. Gråhauglia i Folldalen (Surnadal kommune, M&R), 550 moh 15. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - under og Sølvvier - foto: Gunnar Bureid 2 - under:

 

Svartstarr LOL
Svartstarr. Foto: Lars Olav Lund
Svarttopp GB
Svarttopp. Foto: Gunnar Bureid
Svarttopp LOL
Svarttopp. Foto: Lars Olav Lund
Sølvvier GB
Sølvvier 1. Foto: Gunnar Bureid
Sølvvier GB 2
Sølvvier 2. Foto: Gunnar Bureid