Planteliv i Trollheimen fra gamle til nye Porten
Skogvikke, Skoresildre, Skrubbær og Smalsoldogg
Skogvikke Vicia sylvatica (bildet) i ertefamilien er ganske vanlig og vokser på næringsrik, steinete moldjord. Den kan strekke seg i hele halvannen meters lengde om det kniper, og slynger seg fram ved hjelp av klengetrådene sine. Foto: Gunnar Bureid. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv og bokstavene S under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude.
Det var tidligere redaktør Gunnar Bureid som bygde opp den store bildebasen under Trollheimen på gamle Trollheimsporten. Her fins mye lærdom samla om plantene i Trollheimen og nå finner du alt mye lettere tilgjengelig her. Klikk på linkene - les og lær!
Skogvikke Vicia sylvatica (til venstre og unde til høyre) i ertefamilien er ganske vanlig og vokser på næringsrik, steinete moldjord. Den kan strekke seg i hele halvannen meters lengde om det kniper, og slynger seg fram ved hjelp av klengetrådene sine. Veikant like ved Hølstodammen (Rindal kommune, M&R), 460 moh, 21. juli 2004. Foto: Gunnar Bureid - til venstre og under til høyre.
Sildrefamilien er mangfoldig i de norske fjell. Her har vi en av de heller sjeldne artene - skoresildre Silene adscendens. Vokser på kalkholdig hellemark, som her i ei sørvendt, urterik renne på Resfjellet (Meldal kommune, S-T), 770 moh, 4. juli 2004. Foto: Arild Krovoll - under:
"Kaffeblomst", på svensk: hönsbär, hører hjemme i kornellfamilien. Skrubbær har hard, treaktig rotstengel og lyder også navnet Cornus suecica (lat. cornu = 'horn'). De fire hvite "blomsterbladene" er bare narreri, for skrubbærblomstene - 10-20 i tallet - det er de knøttsmå, svartrøde du ser i midten. De blir til knallrøde steinfrukter ("bær"), som ikke er giftige. Har vært brukt til menneskeføde, gjerne i blanding med blåbær og skinntryte, og til dyrefôr. Andre navn: grisbær, hønebær, men også lusabær og kjerringskrubb. "Den guten som er glad i skrubbær, han er glad i gjentone." Nordvendt, urterik bakke i sørøstenden av Damvatnet (Rindal kommune, M&R), vel 500 moh 10. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - to bilder under:
Skrubbær i frukt 13. juli 2003. Tørr, vestvendt bakke i Bjønnadalen i Folldalen (Rindal kommune, M&R), 600 moh. Foto: Gunnar Bureid - under:
Smalsoldogg - Drosera anglica - i soldoggfamilien er 10-20 cm høy med avlange blader i en rosett. Planten er utstyrt med bevegelige kjertelhår som fanger insekter, og i bladplatene fins det en væske som løser opp småkrypene. Lite myrdrag ytterst på Garbergfjellet (Meldal kommune, S-T - bare få timetere fra fylkesgrensa mot M&R), 590 moh 20. juli 2003. (Belegg: Ø:5 2270 og N:69 9785) - Foto: Gunnar Bureid - to bilder under med Soldogg.