Rykende fersk rapport fra Trondhjems Turistforening:

Silkeføre i Trollheimen

Selv om våren er i anmarsj, fuglene synger og hestehoven spirer noen steder, meldes det om påskeklare hytter og gode skiforhold i store deler av fjellet i Trøndelag.  På Trollheimshytta er vertskapet på plass og holder på å gjøre klart for storinnrykk.

P1030334.jpg
Vertskapet/søstrene Anne og Elin Engerstrøm. Foto: Odd Harald Eriksen/TT

P1030269.jpg
Utsikt fra Trollheimshytta mot Trollhetta. Foto: Odd Harald Eriksen

I Trollheimen er det godt med snø og bra skiføre. Her er det 15 – 50 cm med fast snø og 10 cm med nysnø på toppen. I Folldalen er det rikelig med snø og strålende skiføre, men unngå Gråsjøen hvor det er overvann. Rindal Røde Kors har merket Trekanten i Trollheimen så nå skal det være greit å finne fram. Et bra hjelpemiddel sammen med kart og kompass om forholdene skulle bli krevende.

Svukuriset i Femundsmarka melder om fortsatt skiføre og brukbart med snø.  På Dovrefjell er det store variasjoner og her er det mindre snø enn i Sylan og Trollheimen. Stedvis avblåste partier.

Forholdene på Hemnekjølen er gode og det blir nok fint skiføre gjennom hele påska. Det er også strålende forhold i Sylan, grensefjella mellom Tydal på norsk side og Åre på svensk side. Her er det 20 til 80 cm med snø og det er 800 km med vintermerkede løyper og er tyvetalls norske og svenske hytter. Dette er for øvrig ett av de aller mest populære høyfjellsområdene for svensker som skal på skitur. Det sier mye om de fine kvalitetene området byr på.

P1030181.jpg
Jøldalshytta. Foto: Asgeir våg/TT

Turisthyttene åpner til helga

Fredag 27. mars åpner alle de betjente turisthyttene i Sylan og Trollheimen og de holder åpent hele påska. Nedalshytta, Gjevilvasshytta og Jøldalshytta holder også åpent uka etter påske, mens Storerikvollen holder åpent helt til 19. april. Også Rønningen, dagsturhytta i Bymarka, holder åpent hele påska fra kl 11-15. Dit er det fine forhold for fottur etter skogsveien fra Smistad.

Plass til alle

De siste ukene har Turistforeningen forberedt påskeinnrykk i fjellet med å merke nesten 4300 kilometer vinterløyper med kvist, i tillegg til å sørge for at alle betjente og selvbetjente hytter har nok av proviant til å huse alle som vil til fjells.

- Overnatting kan bestilles på forhånd på de betjente hyttene, men du er alltid garantert å få husrom. Vi har hytter for alle. Både for de som vil ha sosialt fellesskap og for de som søker fred og ro. De betjente hyttene sørger for god oppvartning med lokal mat og hyggelig stemning, mens du på de selvbetjente og ubetjente hyttene kan bo og bestemme selv. Påskefeiring på en DNT-hytte er en opplevelse som setter spor.

Medlemsrekord

Fjoråret kan bekrefte at nordmenn og påskefjellet hører sammen. Da var det nesten 12.000 overnattinger på DNT-hytter i påsken, og det er liten grunn til å tro at det blir færre folk i fjellet i år. De siste årene har Turistforeningen opplevd en stor medlemsvekst, og antall medlemmer er nå oppe i nesten 258.000. 19.311 av disse er medlemmer i Trondhjems Turistforening.

Ta hensyn til reinen

Du kan treffe på rein i Sylan og Trollheimen. Reinsflokker er en opplevelse å se, men hold avstand og pass på så du ikke forstyrrer dem. På denne tiden er simlene drektige og det er ekstra viktig at de ikke blir skremt. Husk båndtvangen, løse hunder er et problem for reindrifta og det er viktig at alle som er på tur i fjellet tar hensyn.

Is og vann

Dette står på: www.varsom.no Det har vært mildt i lavlandet lenge nå, så vi regner is som ligger lavere enn 400 moh som å være under isløsning. Dette gjelder spesielt innløp, utløp, odder og trange sund. Se etter fargeforandring på isen. Isen mørkner når den går i oppløsning. I bymarka i Trondheim, over ca 400 moh, er det fortsatt tykk is på vannene. Vannene er snøfrie i skogsområdene. I fjellet er isen stort sett farbar, men vær obs på økende innløpsråker på denne årstiden. Også lavtliggende fjellvann er til dels snøfrie.

Jøldalen Svarthetta AV.jpg
Jøldalen Svarthetta. Foto Asgeir Våg/TT

Visste du at…

·     Turistforeningen har over 500 hytter.

·     41 prosent av påsketurene til nordmenn er hytteturer.

·     Utenlandske fjellturister går gjerne i fjellet før påske, men i påskeuka er det mest nordmenn som går fra hytte til hytte.

·     De siste årene er det flere barnefamilier som har tatt turen til høyfjellet. De bor gjerne fast på en hytte og går dagsturer derfra.

·     Den Norske Turistforening og Røde Kors innførte Fjellvettreglene etter påsken 1967. Det var den verste påsken i en nordmanns minne, da 18 mennesker omkom på fjellet. Siden 1969 har fjellvettreglene blitt sendt på radio og TV for å forhindre ulykker.
 

Trondhjems Turistforeninger logo.jpg