Planteliv i Trollheimen fra gamle til nye Trollheimsporten
Rundbelg, Rundsoldogg, Ryngevier og Rypebær
Rundbelg - eller rundskolm (bildet) - kommer som en liten overraskelse når du treffer på den i fjellet; den skulle liksom vokst på varme svaberg langs kysten, syns du. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv og bokstavene M-R under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude.
Det var tidligere redaktør Gunnar Bureid som bygde opp den store bildebasen under Trollheimen på gamle Trollheimsporten. Her fins mye lærdom samla om plantene i Trollheimen og nå finner du alt mye lettere tilgjengelig her. Klikk på linkene - les og lær!
Rundbelg - eller rundskolm - kommer som en liten overraskelse når du treffer på den i fjellet; den skulle liksom vokst på varme svaberg langs kysten, syns du. I Resfjellet (Meldal kommune, S-T) - 770 moh, 29. juni 2003 - har et eksemplar av Anthyllis vulneraria funnet seg ei solvarm fjellhylle. Men noen hundre meter lenger øst sto det jammen en rundbelg til, og da i ei bratt, sørvendt li inne blant einerbusker, lav og røsslyng (800 moh, 23. juni 2003). Foto: Gunnar Bureid - til venstre, nedenfor til høyre og under:
Rundsoldogg - Drosera rotundifolia - tilhører soldoggfamilien og er en av få "kjøttende" planter i Norge: Den er utstyrt med fangtråder, og suger til seg næring av insektene den fanger. Derfor kan rundsoldogg nøye seg med svært næringsfattig jord, og vokser gjerne utpå myrer hvor det er lite konkurranse fra andre planter. De runde bladene på den uanselige planten ligger som regel flatt på bakken og gjør at rundsoldogg er lett å overse der du trør. Fuktig myr ved Langholtsetra i sørenden av Raudfjelltjønna (Meldal kommune i S-T), 715 moh 1. august 2003. (Belegg: Ø:5 2340 og N:69 7710). Foto: Gunnar Bureid - begge bilder under:
Rynkevier er en lav krypbusk i den store vierfamilien. Navnet har den fått etter den rynkete overflata på bladene. På latin heter den Salix reticulata - artsnavnet henspiller da på at bladene er "rynket som et nett". Slektsnavnet Salix er riktig så gammelt og ærverdig, ettersom opphavsmannen til det er den romerske statsmannen Cato den eldre (d. 149 f.Kr.). Foto: Lars Olav Lund - under:
Den røde lyngen til rypebærplanten farger fjellet fullstendig mange steder utpå høsten. 23. september 2005. Foto: Trond Moksnes - under:
Lyngfamilien er godt representert i fjellet. Rypebærplanten - Arctostaphylos alpinus - kryper bortover tørre heier og rabber, med opptil halvmeter lange greiner, men rager ikke mer enn 5-10 cm over bakken. De røde bærene blir til slutt svarte. Ved Kvelvbekken sør for Raudfjelltjønna (Meldal kommune, S-T), 800 moh 1. august 2003. Foto: Gunnar Bureid - under:
Her er et dårlig foto av plantens helt små, vakre klokkeblomster (fra 20. mai 2003 oppå Garbergfjellet). Foto: Gunnar Bureid - under:
Klikk på bildene under og sjå dem større og i serie.