myrklegg 1

Planteliv i Trollheimen fra gamle til nye Porten

Myklegg, Nattfiol, Nikkevintergrønn og Norsk malurt

Det er stygt å si at en plante er stygg, så det skal vi ikke gjøre. Dessuten: Er du litt ydmyk og faller på kne, vil du oppdage at myrklegg har noen vakre, rosenrøde lepper. Foto:Gunnar Bureid. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv og bokstavene M-R under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude.

Det var tidligere redaktør Gunnar Bureid som bygde opp den store bildebasen under Trollheimen på gamle Trollheimsporten. Her fins mye lærdom samla om plantene i Trollheimen og nå finner du alt mye lettere tilgjengelig her. Klikk på linkene - les og lær!

Det er stygt å si at en plante er stygg, så det skal vi ikke gjøre. Dessuten: Er du litt ydmyk og faller på kne, vil du oppdage at myrklegg har noen vakre, rosenrøde lepper (se bare på fotoet nedenfor til høyre her). Myrklegg (til venstre) er den av artene i Pedicularis-slekta i maskeblomstfamilien som kan påtreffes fra fjord til fjell i nesten hele Norge. Pedicularis palustris kan bli opptil 40 cm høy og trives på fuktig torvjord (palustris peker på at den vokser i myr). Vålåskarskjølen (Meldal kommune,
S-T), 540 moh 23. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid. Se også under til høyre:
Nordlig myrklegg - Pedicularis palustris ssp. borealis - er mye spinklere og atskillig kortere enn myrklegg og har mye færre og kortere greiner også. Grasmyr på Høgåsen nær Rindal sentrum (Rindal kommune, M&R), 310 moh 20. august 2003. Foto: Gunnar Bureid - til høyre.

Nattfiol - Platanthera bifolia - tilhører ikke fiolfamilien, men den store orkidéfamilien. Er 15-30 cm høy og har en sterk lukt om nettene. Sandfjellet i Folldalen, ca. 550 moh, 4. juli 2002. Foto: Gunnar Bureid - under:

Nikkevintergrønn - Orthilia secunda - i vintergrønnfamilien kan være 10-20 cm høy og har rosettstilte blad i flere etasjer. Alle de grønnhvite blomstene vender til én side ("secunda"). På moserik skogbunn. Løsetmarka (Rindal kommune, M&R) 350 moh 26. juli 2003. Foto: Gunnar Bureid - under:

Norsk malurt nær toppen av Rinnhatten 2. august 2006. Vokser også reinrose der oppe. Meget lett å gå opp på fra vestsida, tørt og lett underlag. Flott utsikt og interessant planteliv - tekst/foto: Harald Egil Folden - under:
En ikke uvanlig korgplante i Trollheimen, og i Sunndalsfjella og i øvre Drivdalen. Men ellers finner du den ikke så mange steder verken i Norge eller i resten av verden. Så er da også Artemisia norvegica en av vårt lands botaniske stoltheter. Slektsnavnet artemisia kommer av gresk artemo, som betyr 'være frisk' - det er altså en medisinplante, selv om malurten i begeret ikke akkurat er kjent for sin helbredende virkning.... Den norske malurten på bildet er fotografert innerst i Folldalen, ved Fallan 7-800 moh. Foto: Lars Olav Lund - under:

Klikk på bildene under og sjå dem større og i serie:

 

nattfiol
Nattfiol. Foto: Gunnar Bureid
nikkevintergrønn
Nikkevintergrønn. Foto: Gunnar Bureid
norsk malurt 1
Norsk malurt. Foto: Harald Egil Folden
norsk malurt 2
Nosk malurt. Foto: Lars Olav Lund