Planteliv i Trollheimen fra gamle Trollheimsporten
Harerug, hvitmaure, issoleie, jonsokkoll og jåblom
Harerug (Polygonum viviparum) er ca. 15 cm høy og hører til syrefamilien. Den fins høyt til fjells også - selv om de på bildet bare sto på 430 meter over havet ved Børsetsetra i Folldalen (15. juni 2003). Foto: Gunnar Bureid. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv og bokstavene H-L under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude.
Gunnar Bureid bygde opp Planteliv på gamle Trollheimsporten og det er dette stoffet vi nå oppgraderer og gjør det meir tilgjengelig for alle. Det er en svært stor bildebank Gunnar her har gjort tilgjengelig. Les og lær!
Harerug (Polygonum viviparum) (til venstre) er ca. 15 cm høy og hører til syrefamilien. Den fins høyt til fjells også - selv om de på bildet bare sto på 430 meter over havet ved Børsetsetra i Folldalen (15. juni 2003). Jordstengelen er spiselig, det til tross for at planten på svensk heter "ormrot". Slektsnavnet Polygonum betyr "mange knær" og henspiller på at jordstengelen har knekk på seg. Men viviparum da - føder harerugen levende unger? Ja, faktisk, den utvikler en rekke yngleknopper som blir til nye planter. Foto: Gunnar Bureid.
Galium boreale i maurefamilien kan være fra 20 til 50 cm høy og er svært vanlig på tørre steder ganske langt til fjells. Hvitmaure har små, hvite blomster samlet i tette blomsterstander. Bjønnadalen i Folldalen (Rindal kommune, M&R), 650 m o.h. 13. juli 2003. Foto: Gunnar Bureid - til høyre.
Høyere til fjells enn issoleien (Ranunculus glacialis) (under til venstre) er det ingen blomsterplante som går i Norge. Som ordet "glacialis" antyder, liker den seg i smeltevannet fra breer. Den kalles også reinblom, fordi reinsdyra gjerne beiter på de saftige bladene. Fotografert på Ura i Rindal kommune 13. juli 2003 (1040 moh). Foto: Gunnar Bureid - under til venstre.
Blomstene skifter farge utover sommeren, fra hvitt til rosa og mørk rødfiolett. Disse sto på toppen av Snota (1669 m), Surnadal kommune (M&R), 6. august 2005. Foto: Lars Løset - under:
Jonsokkoll hører hjemme i leppeblomstfamilien og er ganske vanlig i Norge. Den vil ha frisk, humusrik jord og trives på innmark, i veikanter og i graskledte skoglier. Planten er normalt 5-25 cm høy, har pyramideform og heter på latin Ajuga pyramidalis. Blomstene er blåfiolette, men kan i sjeldne tilfeller være hvite - eller som oppi Resfjellet: røde. I turstien fra Vålåskaret mot Resfjellet (Meldal kommune, S-T), 550 m o.h., 20. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - under:
Parnassia palustris (palustris = som hører til i myrene) i den flotte sildrefamilien er ikke av de plantene som har det travlest om våren. Den blomstrer ikke før uti juli måned. På svensk heter jåblommen slåtterblomma; når dens ene hvite blomst foldet seg ut, var det i gamle dager nemlig tid for markaslått ute i myrene. Ordet jåblom henspiller på det samme - nå må bonden gå i gang og kvesse ljåene sine. Jåblom er ca. 20 cm høy og har en svært vakker blomst, om du bare går tett nok innpå den. Foto: Gunnar Bureid - under:
Bildene under viser issoleie (Lars Løset), jonsokkoll (Gunnar Bureid) og jåblom (Gunnar Bureid). Klikk på bildene og sjå dem større og i serie: