Snotabreen 9 aug Elin Kleven

Trondhjems Turistforening informerer

Har du tenkt deg til Snota?

Da bør du få med deg dette: Drømmesommeren skaper store problemer på ruta til Snota i Trollheimen, - en av Midt-Norges mest populære toppturer. Ruta krysser Snotabreen som nå er så nedsmeltet at det er blitt blåis og store bresprekker.

Dette skaper store utfordringer for turgåerne. Slik forholdene er nå kan man ikke gå over breen uten å bruke stegjern og ha kompetanse om ferdsel på bre. Vi har hatt befaring i området for å finne et nytt og trygt rutealternativ som er umerka, slik at man slipper å krysse over breen.

Vanligvis er det så mye snø oppe på breen at sprekker og blåis ikke kommer fram. Men de seinere årene har vi opplevd at dette har blitt en utfordring seint på sesongen. Det er derimot ikke vanlig å merke dette så tidlig som vi gjør nå. I år har vi hatt en snøfattig vinter og en ekstremt varm sommer. Dette gir voldsomme kortsiktige utslag på snøsmeltingen. Det som bekymrer mest er at dette ikke er en utfordring som bare gjelder i år. Allerede i 2002 merket vi dette og gjorde tiltak. Men fra den gang ser vi på bilder at breen nå har krympet med mer enn 4 meter i tykkelse. Nedsmeltingen har også ført til at breen nå har delt seg i to. Dette er nok et resultat av at klimaet generelt har blitt varmere og årets rekordvarme sommer har forsterket denne effekten.

Ny alternativ umerka rute
Denne utviklingen må vi bare forholde oss til og gjøre nødvendige tiltak slik at folk kan ferdes trygt til Snota. Dette er jo en av de mest populære toppturene i Midt-Norge. Hit kommer det folk både fra Trollheimshytta, Gråhaugen og Vindøldalen. Det er på oppgangen fra Trollheimshytta og Gråhaugen, hvor det er rødmerket rute, man møter på utfordringen. Her har vi nå satt opp plakater på startstedene med inntegnet alternativ rute. Denne er ikke rødmerket. På www.tt.no vil man også finne kart og tegninger som viser hvor man må gå. Vi vil bruke høsten til å gjøre flere befaringer og vurdere en ny permanent omlegging av ruta til Snota. Vi ber alle sette seg nøye inn i forholdene før man legger i vei.

Bildene viser den enorme nedsmeltingen fra 2.juli til 9.august. Flyfoto viser inntegnet anbefalt ny rute.

Kart snotabreen.png

 

Anbefalt rute.png

 

Snotabreen 9 aug Elin Kleven.jpg

Snotabreen 9.august. Foto: Elin Kleven

 

P1090172.JPG

Snotabreen 2.juli. Foto: Jonny Remmereit

 

Jonny Remmereit
Informasjons- og markedssjef
Trondhjems Turistforening