24022020 solfrid

God morgen 24. februar

Trollheimsporten håper alle får en fin start på ei ny uke, den siste i februar!  24. februar er Mathiasmesse. Var det kaldt denne dagen, blei det mildt framover, og motsatt. "Mathiasdagen bryter is. Men er det ingen is, blir det is."  En gammel skikk på denne dagen var å leke ‘Mattis’, en mann med langt skjegg som tok barna med ut, for nå var det ikke lenger for kaldt til å leke ute.


Bildet over: @solfrid: Trollhetta, fin på toppen, fin på avstand

Mattias, Mattis og Mats har navnedag. Primtegnet for dagen er to kors.

Kalles også Laupårsmesse, fordi året løper, med andre ord, det begynner å dryppe. Laupår kan også ha sammenheng med at skuddårsdagen ’løper’ inn i kalenderen denne uken.

I dag er Estlands uavhengighetsdag. De ble uavhengige etter oktoberrevolusjonen 24. februar 1918 og brøt på nytt med Sovjetunionen i 1991. Student­flagget fra 1884 var nasjonalflagg 1918 - 1940 og ble vedtatt gjeninnført i 1989.

standard_estland_200x134.gif

Primstaven
24. februar ble det holdt Mattismesse til minne om apostelen og evangelisten Matteus. I skuddår var det imidlertid Laupårsmesse, fordi den 24. ble rekna to ganger i skuddår. Laupår, sa mange. I slike år kom Mattismesse på 25. februar og dagen ble kalt Laupårsmesse. På dette viset kunne denne dagen komme på to ulike dager. Derfor hadde primstavmerket gjerne en dobbelkross til merke. De riktig fine stavene hadde gjerne to kors i en fane. Da ble Mattismesse forskjøvet til 25. februar.

Lokalt er også 24. februar en stor merkedag. I dag lokker Mattias barna ut av stua og ut i det fri; for nå er det ikke kaldt. Om denne dagen heter det slik: Mattis bryt is, og er det ikke is, så gjør han is. Videre blir det sagt at reven (den luringen) ikke våger seg ut på isen denne dagen.
Folk mente at nå gikk telen opp av jorda, og vatnet skal ikke fryse mer.
24. februar er merkedag for sommeren. Var det sol og vind, skulle det bli 40 regndager eller mer i tida mellom Gamle Urban (25. mai) og Symphorianus (28. august), med mest nedbør i juni og juli.

Mange værmerke er knyttet til dagen i dag. Kanskje er det lurt å sjekke yr.no?

Vi setter utrolig stor pris på alle de fine bildene som blir delt med oss. Tag bildene dine med #trollheimsporten du også, eller send ditt bilde på mail til redaktor@trollheimsporten.no.

24022020 fuglervedhytta.jpg

@fugler_ved_hytta: Grønnfink med sin gule vingestripe