... på Trollheimsporten i 2002
Gammelskjelet på Trollheimshytta...
Og det ble lagt inn fleire saker og bilder i starten av 2002 fra Trollheimshytta. Museet har ei avdeling med utstyr som har vært brukt på kjøkkenet i turisthytta opp gjennom årene (til høyre).
Med dette feirer Trollheimsporten igjen 10 år med noen få glimt fra året 2002. Du finner alt jubileumsstoffet på Trollheimsporten 10 år - og det er enkelt å¨klikke seg fram. når du wer på Hovedsida på den raude menylinga klikker du på Velkommen På Trollheimsporten på den grå menylinja under bankannonsen - da kommer det fram fleire nye menyer nedover og der finner du også Trollheimsporten 10 år. Klikk deg fram.
Fleire nye blomster til arkivet under Trollheimen ble også lagt inn. Her Alperublom - Draba fladnizensis - tilhører den store korsblomstfamilien. Draba-slekta under der igjen består av en rekke små tueplanter som kan være vanskelige å bestemme. Arten på bildet er svært liten, fra 2 (!) til 8 cm høy. Den er også sjelden, og i Trollheimen fins den blant annet på det kalk- og artsrike Tyrikvamfjellet like nord for Gjevillvasshytta. Det merkelige latinske artsnavnet, fladnizensis, stammer rett og slett fra en alpelandsby langt sør i Østerrike som heter Flattnitz, verre er det ikke. Draba kommer av gresk drabe, som betyr "skarp, besk". Tyrikvamfjellet, vel 1200 moh. Foto: Lars Olav Lund - (til høyre).
8. februar 2002 ble denne tiuren lagt ut på Trollheimsporten: Enkelte tiurer bryr seg lite om folk når våren kommer, og dermed kan fotografen komme på kloss hold, slik han gjorde her i Langlimarka i Rindal. Det latinske navnet på storfugl er Tetrao urogallus, der tetrao er det greske (ja) ordet for tiur (og orrhane), mens urogallus betegnende nok betyr 'lidenskapelig hane', for å si det pent. Foto: Lars Olav Lund - til høyre).
30. november 2002 ble dette siste bildet lagt inn dette året: For et par år siden sto det i en lokalavis at noen hadde tatt en ørret på 5,5 kg i et fjellvann som vi tror ligger nordvest i Trollheimen. På dette bildet står Statens Naturoppsyns mann i Trollheimen, Lars Olav Lund, med to kilosørreter fanget i et vann mer enn 1000 meter over havet og dypt inne i fjellheimen - mens ellers "hemmelig", og det selges ikke fiskekort der. Men mange andre vann i Trollheimen er åpne for fiske, og pen fangst kan det også bli.
Under til venstre ser du Lars Olav Lund med ørret og deretter Trollheimshytta i skogen - foto: Bjørn Løset fra 2002.