Planteliv i Trollheimen - les og lær
Fjellkurle, Fjellnøkleblom, Fjellpryd, Fjellskrinneblom og Fjellsmelle
Denne planten hører hjemme i marihandfamilien. Med sine gulgrønne blomster må den være en av de minst synlige orkideene vi har; dertil er den ikke mer enn 10 cm høy. Det meldte Gunnar Bureid på gammel-Porten, da han la inn dette bildet av fjellkurle tatt av Lars Olav Lund. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv i Trollheimen under Naturmagasinet og fortsetter med blomster på F:
Gunnar Bureid er tidligere redaktør på Trollheimsporten og botaniker og bygde opp Planteliv i Trollheimen under Naturmagasinet med bilder av mesteparten av plantene i Trollheimen. Klikk på linkene over. Trollheimsporten oppgraderer dette stoffet og gjør det lett tilgjenngelig for alle. Les og lær om plantelivet i Trollheimen!
Denne planten hører hjemme i marihandfamilien (fjellkurle - til venstre). Med sine gulgrønne blomster må den være en av de minst synlige orkideene vi har; dertil er den ikke mer enn 10 cm høy. Chamorchis alpina høres jo ut som et nobelt navn - etter gresk chamai, som betyr "på bakken", og orchis, som betyr "testikkel". Det siste henspiller sikkert på de to løkenes form. Ja, ja. Foto: Lars Olav Lund.
En bekjennelse: Dette var redaktørens (Gunner Bureid) første store forelskelse i fjellet. Primula scandinavica, så uskyldsren og purpur. Og ganske sjelden, heter det i floraen. Da fnyser vel oppdalsfolk, for der vokser den omtrent rundt føttene på dem tidlig på året og går under navnet 'maiblom(me)'. Dette vakre fotografiet har Trollheimsporten fått (sammen med mange andre bilder) fra Sverre Stølen i Trondheim - tusen takk! Skaret vest for Håmannshytten, 25. juli 1983 - til høyre.
Diapensia lapponica (fjellpryd) kan pryde hele fjellet enkelte steder tidlig på sommeren. Det er en vintergrønn dvergbusk, bare 2-6 cm høy. Her er den fotografert 29. juni 2001 i 800-900 meters høyde på Raufjellet nord i Trollheimen. Foto: Gunnar Bureid - sjå under:
Diapensia lapponica (fjellskrinneblom) kan pryde hele fjellet enkelte steder tidlig på sommeren. Det er en vintergrønn dvergbusk, bare 2-6 cm høy. Her er den fotografert 29. juni 2001 i 800-900 meters høyde på Raufjellet nord i Trollheimen. Foto: Gunnar Bureid - sjå under.
Frå Wikipedia: Fjellsmelle (Siléne acaúlis) er ei fjellplante med lyseraude blomar. Ho veks i tette tuer. Tuene vert tettare kompaktare og meir halvkuleforma under ekstremt harde forhold. Blomane har svært korte stilkar. Acaúlis tyder og «utan stengel». Fjellsmelletuene har mange blomar. Oftast er dei lyseraude, men dei kan og vere kvite. Tuene luktar av honning, og dei vert ofte vitja av insekt som syter for bestøvning. I kvar tue kan det vere ulike blomar. Hoblomane er minst, om lag 1 cm i diameter. Dei har tre spiralvridde arr. Hanblomane er noko større. Ytst i tua finn ein tvekjønna blomar. Frøa ligg i kapsla som vert spreidde med vinden. Blada er smale med stive hår i kanten. Fjellsmella har ei djuptgåande pelerot og er vanskeleg å plante om. I rota er det mykje opplagsnæring. Ho har vorte brukt til mat mellom eskimoar og på Island. Fjellsmella veks helst på baserik grunn. Ho er ofte å finne på reinroseheier. Ho er nokså vanleg i alle fjellstrøk i Noreg.
Fjellsmelle i østre deler av Trollheimen. Foto: Trond Moksnes - sjå under:
Klikk på bildene og sjå dem større og i serie.