fjellfiol

Fjellfiol, fjellforglemmegei, fjellfrøstjerne, fjellhvitkurle og fjellmarikåpe

Det er ingen tilfeldighet at det er to side om side - artens latinske navn er nemlig Viola biflora, altså den toblomstrete fiolen. Fjellfiol er svært vanlig her i Midt-Norge, både i lavlandet og opp mot fjellet. Det meldte Gunnar Bureid i 2003, da han la inn dette bildet. Trollheimsporten oppgraderer Planteliv Trollheimen under Naturmagasinet og fortsetter med blomster på F:

Gunnar Bureid er tidligere redaktør på Trollheimsporten og botaniker og bygde opp Planteliv i Trollheimen under Naturmagasinet med bilder av mesteparten av plantene i Trollheimen. Klikk på linkene over. Trollheimsporten oppgraderer dette stoffet og gjør det lett tilgjenngelig for alle. Les og lær om plantelivet i Trollheimen!

Det er ingen tilfeldighet at det er to side om side - artens latinske navn er nemlig Viola biflora, altså den toblomstrete fiolen. Fjellfiol (til venstre) er svært vanlig her i Midt-Norge, både i lavlandet og opp mot fjellet. De markerte strekene på kronbladene har en helt klar misjon: de er veivisere for insekter, for befruktningsorganene ligger nemlig skjult lenger inn... Eksemplaret på bildet sto og blomstret like ved to nære slektninger, myrfiol og skogfiol. Damvatnet i Rindal (520 m o.h.), 10. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid.

Myosotis decumbens i rubladfamilien trives i frodig fjellbjørkeskog, og fjellforglemmegeiene på bildet (til høyre) sto lunt innunder et bjørkekjerr mellom Vålåskaret og Resfjellet (Meldal kommune, S-T), 650 m o.h. 23. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid.

Thalictrum alpinum hører hjemme i soleiefamilien, og har flere slektninger som blir dyrka som prydplanter, blant andre den meterhøye akeleiefrøstjerna. Fjellfrøstjerne har naturlig nok en mer beskjeden høyde, ca. 10 cm, og trives best på tørre steder med kalkgrunn. Et annet navn på den er blåsprett (på grunn av den blågrønne undersida av bladene?). På svensk heter den fjällruta. Foto: Lars Olav Lund - sjå under.

Fjellhvitkurle - Leucorchis albida ssp. straminea - er en forholdsvis sjelden orkidéplante som vokser på nokså tørr, kalkholdig jord. Denne sto i en velkjent reinrosehei på Tyrikvamfjellet (Oppdal kommune, S-T) vel 1200 m o.h. 6. juli 2003. Foto: Arild Krovoll: Fjellhvitkurle - blomsten i nærbilde - to bilder under:

På dette bildet er vi inne i et rikt botanisk område: Rensbekkdalen, i en solvarm, bratt rasmark ned fra hemre Gjevilvasskamban. Alchemilla alpina hører til rosefamilien (Fjellmarikåpe), men stikker seg slett ikke særlig ut i terrenget, gulgrønn som blomsten er. Du ser den omtrent overalt i fjellet. Her har den selskap av snøbakkestjerne. Navnet alchemilla kommer av at middelalderens alkymister samlet vanndråper fra plantens blader og hadde dem i smeltedigelen sin når de skulle lage gull... 22. juli 2001. Foto: Gunnar Bureid - sjå under:

Klikk på bildene ogt sjå dem større og i serie:

 

fjellfrøstjerne
Foto: Lars Olav Lund
fjellhvitkurle
Foto: Arild Krovoll
FJELL
Foto: Arild Krovoll
fjellmarikåpe
Foto: Gunnar Bureid