Planteliv fra gamle til nye Trollheimsporten
Firkantperikum, fjellarve, fjellbakkestjerne og fjellbjørk
Med en høyde på hele 40-70 cm er ikke firkantperikum - Hypericum maculatum - akkurat noen typisk fjellplante. Slik innleder Gunnar Bureid sin omtale av firkantperikum, den første planten under Planteliv og F med foto fra 2002. Trollheimsporten fortsetter å oppgradere Planteliv under Naturmagasinet i Trollheimen og de første plantene under F er på plass. Foruten F og firkantperikum finner du plantene fra A-E her:
Gammelredaktør Gunnar Bureid er botaniker og han bygde opp den store bildebasen på gamle Trollheimsporten. Nå oppgraderer vi dette interessante stoffet og får det på plass lett tilgjengelig på nye Trollheimsporten. Fra før er plantene på A-E på plass. Nå er vi i gang med plantene på F i Trollheimen. Les og lær og følg med. Klikk på linkene over. Alt skal komme på plass etter kvart
Med en høyde på hele 40-70 cm er ikke firkantperikum - Hypericum maculatum - akkurat noen typisk fjellplante. Men den går da et stykke til fjells - her oppe i skyggefulle Bjønnalia i Rindal (450 meter over havet). Firkantet stengel og noen kjertelprikker på kronbladene (lat. macula = 'flekk').
9. september 2002. Foto: Gunnar Bureid - til venstre.
Ikke noen stor og prangende blomst, fjellarven (Cerastium alpinum), men den kan jo skryte av å tilhøre nellikfamilien. Vokser gjerne på tørre steder, også bergsprekker, som på dette bildet fra Hattan (630 m o.h.) sør for Resvatnet. 17. juli 2001. Foto: Gunnar Bureid - under til høyre.
Fjellbakkestjerne - Erigeron borealis - er ikke til å ta feil av, den hører hjemme i korgplantefamilien. Som oftest har planten bare én korg, flott blålilla i kantkronen og først gul innerst i midtkronen, men etter hvert brunrød. Høyde: 15-25 cm. Vokser på forholdsvis tørr, kalkholdig jord, som her i en rasrenne oppe i Resfjellet (Meldal kommune, S-T) 780 m o.h. 23. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - sjå under.
Først på sommeren er forresten kantkronene/tungekronene hvite på fjellbakkestjerna. Reinrosehei i sørvestskråningen under Gaddfjellet (Rindal kommune, M&R) 16. juni 2004. Foto: Arild Krovoll - sjå under.
Fjellbjørka, som danner skoggrensen mot fjellet, har et langt navn på latin: Betula pubescens ssp. czerepanoviii, og er typisk utstyrt med krokete, vridd - og dekorativ - stamme. Fjellbjørkeskogen på bildet - en praktfull sådan - ligger nord og øst for setergrenda Vålåskaret (Meldal kommune, S-T) 500-600 m o.h. 29. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - sjå under.
Fjellbjørka på bildet har gitt seg ende over - den kryper langs bakken. - Er det den varme sanda som er så fristende? spekulerer Steinar Løset, som har hytte like i nærheten, i sørenden av Raudfjelltjønna (Meldal kommune, S-T). 30. juni 2003. Foto: Gunnar Bureid - sjå under.
Klikk på bildene under og sjå dem større og i serie: