Etterlysning etter Minnesotatur
Vi har nettopp vært i Minnesota, nærmere bestemt i Minneapolis og Rochester.
I Rochester hadde Møre og Romsdal- laget 100 års jubileum under Vestlandslagets årlige treff. Her møtes 1.-2. og 3. generasjons utvandrere fra eller med slekt fra Vestlandsfylkene
For å få hjelp til å lete etter slekt, praktisere norsken, (- de som kan det) eller bare det å treffes. Den var helt utrolig den gleden som vistes over å få besøk fra gamlelandet, - slekt eller ikke. Her gikk praten løst. Ønsket om å finne slekt er også stor. Her lærer de eldre seg data for å søke etter slekt på nettet.
Den første vi traff og pratet med var Dolores Jacobsen (ho bor i St.Paul ) som har aner fra Røen i Rindal. Ho visste at det kom en busslast med folk fra Møre og Romsdal og stod og ventet på oss i håp om at det var slektninger eller noen fra Rindal med.
Det er Dolores’ bestemor som kommer fra Røen, ho hette Ingeborg og var født i 1876. Etter å ha sett i ”Utvandrerhistorie frå Rindal”, fant jeg ei Ingeborg født 1876 som utvandret til USA i 1892 under Oppistua Røen. Dolores fortalte også at ho var slekt med Sigurd Røen og det stemmer vel også. Dolores hadde planer om norgestur og ønsket derfor å komme i kontakt med slekt i Rindal.
Hvis det er noen som ønsker å ta kontakt med Dolores kan jeg formidle kontakt. Min e-post adresse er gifolden@online.no Håper noen kan ta kontakt.
Ellers var vi i Minneapolis de fleste dagene. På søndag gikk vi i Mindekirken, den norske kirken i området. Der traff vi Inga Utistua Aune som utvandret til Minneapolis i 1951, og hvis jeg husker rett, har hun vært i Rindal ca 20 ganger etter det. Ikke verst! Skulle hilse slekt og kjente. Her traff vi også flere norske turister deriblant Olav Bjarte Sande og kona (husker dessverre ikke navnet) fra Surnadal.
Ellers var det en opplevelse og være i denne ”norske delen” av Amerika. Hvor vi enn var, spurte folk hvor vi kom fra og de aller fleste hadde aner fra Norge. Men ellers er denne delen av Amerika slik vi ser på gamle filmer. På landsbyga endeløse åkrer, langt mellom gårdene, små hus, store siloer, store trailere, høye vasstårn for å kunne gi trykk på vatnet i dette flate området og gule skolebusser. På Wisconsinsiden av Mississippi var det på mange måter "cowboyland". Små ”byer”, bl.a Stockholm mellom alle åkrene. Her kjører man Harley Davidson (blir produsert i Wisconsin). Da vi krysset grensa var motorsyklene der i hopetall. Vi fikk også gleden av et cruise på Mississippi, besøke et indianermuseum og oppleve storbyene Minneapolis og St.Paul. Byene blir også kalt Twin cities på grunn av at de har vokst seg sammen. Minneapolis som den største, mens St.Paul er delstatshovedstaden.
Da vi var i Rochester (en by bygd opp rundt Mayo clinic) fikk vi oppleve tornadovarsel. Sirenene gikk for å få folk i hus, - første etasje og helst på badet. Til vårt hell svingte tornadoen unna byen, men traff nabobyen med 16 nedslag og der var det store ødeleggelser. Til sammen hadde den 40 nedslag i området og flere omkom. For oss ble det ”bare” en opplevelse av et skikkelig tordenvær og sterk vind. Oppryddingen etter ødeleggelsene begynte dagen etter uværet. Da var blant annet fliskutterne i gang.
Turen var arrangert av Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten, og vi var i overkant av 40 personer fra Møre og Romsdal på tur. Vi hadde med oss en norsk/amerikansk guide og drog med Icelandair som har direktefly til Minneapolis fra Keflavik. Turen ble en stor opplevelse for oss.
Gerd Ingrid