Verdalsøra

Reisebrev fra gamle til nye Trollheimsporten

Et kortreist bildebrev, til Stiklestad - juli 2007

(12.7.07) Arnold Grytbakk på Verdalsøra tar oss med en tur opp til Stiklestad (14.7.07 - Se også den interessante artikkelen i Adresseavisen om kongsgård på Haug). Dette skreiv Arnold på gamle Trollheimsporten 12. juli 2007 - et kortreist bildebrev:

Fra før er reisebreva for 2004 og 2005 kommet på plass fra gamle til nye Trollheimsporten. Klikk på linkene! Dette stoffet finne du under Reisebrev når du klikke På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida. Framover nå oppdaterer vi 2006 og 2007 med nye reisebrev og så følger resten av årene.

Har du kommentarer eller noe å melde om til dette - er det bare å bruke: redaktor@trollheimsporten.no. Skal du ut og reise - send oss gjerne et reisebrev: redaktor@trollheimsporten.no.

 Arnold Grytbakk på Verdalsøra tar oss med en tur opp til Stiklestad (14.7.07 - Se også den interessante artikkelen i Adresseavisen om kongsgård på Haug):

En reise kan være kort og den kan være lang. Hva med en reise på 3 km? Og det fra Verdalsøra til Stiklestad. Mange har nok kjørt den veien når dere har vært og sett SPELET. Om noen dager blir det igjen Olavsdager på det gamle slagstedet, og direktør Turid Hofstad ønsker et stort publikum hjertelig velkommen med fokus på møtested - debatt - engasjement - deltagelse. www.stiklestad.no

På veien fra Verdalsøra til Stiklestad vil jeg gjøre dere oppmerksom på noen steder som kanskje ikke er så kjent. Men først vil jeg nevne at dere hele veien kjører gjennom Nord-Europas lengste bjørkeallé:
Etter å ha passert Verdal Videregående Skole kommer vi til en gård som heter Haug på venstre side av veien:

Dette var kongsgård i vikingtida. Olav Kyrre brukte stedet på sine reiser, ifølge Snorre. Dette var det virkelig store senteret på den tiden.På høyre side av veien tvers over for Haug låg St.Andreas kirken. Den er omtalt i kjelder fra 1200-tallet. Kirken ble tatt av ras. Siden det var en steinkirke, ble noen av steinene og ornamentene benyttet i Stiklestad kirke da den ble utvidet:

I vikingtiden var Verdalselva  seilbar til Haug.
 
En km lenger øst står det en statue av Prof. Oluf Rygh:

Han ble født her i 1833 og ble arkeolog og professor i historie ved UiO og skrev et standardverk for stednavn i Norge.
 
Når vi så nærmer oss Stiklestad, ser vi til venstre en kornåker med en markert forhøyning i terrenget:

Dette er en gravhaug som er tidfestet til tidlig jernalder. Arkeologiske målinger med en spesiell radar viser at gravhaugen inneholder en stor steinkiste.
 
Fremme ved Stiklestad kirke kommer vi til stedet hvor tradisjonen forteller at her stod slaget i 1030. Her er det kulturhus:

 hotell (åpnet i mai i år):
og amfi hvor selve spelet foregår:
Videre har vi den katolske kirken:
og museet:
Dette var kort fortalt en reise gjennom en allé tre km lang på Innherred en fin sommerdag.
 
Ha en fortsatt fin sommer!
Arnold Grytbakk