Flom Folldalen ingr foto Ronny Møkkelgård

Familien Nerland/Romundstad forteller:

Dramatisk fjelltur i Folldalen

På Trollheimsporten har vi tidligere sett Ronny Møkkelgård og Bjørn Løset sine bilder fra rasområdene ved Gråsjøen etter uværet 7. august. Familien Nerland/Romundstad fra Frei var midt oppi det da rasene gikk! Kolbjørn Nerland forteller til Trollheimsporten om den dramatiske turen hjem fra Trollheimshytta kvelden 7. august. (Foto: Ronny Møkkelgård)

Familien var på ferie på hytta ved Vålåskaret, og denne torsdagen så ut som en fin dag å dra på fjelltur, forteller Kolbjørn Nerland. Sammen med kona Frøydis Romundstad og døtrene Ragnhild (15) og Trude Kristine (21) hadde han planlagt en tur til Trollheimshytta fra Gråhaugen. De hadde også med seg hunden på tur. Værmeldingene varsla om bra vær, og bare litt regn mot kvelden.

2-Familien Nerland-Romundstad_700x525.jpg

1Familien Nerland-Romundstad_700x525.jpg
Frøydis, Trude Kristine og Ragnhild, fra en fjelltur til Sjurvarden i Fræna for et par år siden. Foto: Kolbjørn Nerland

De starta fra enden av Gråsjøen i 10-tida. Det var godt vær, og de hadde en fin tur inn til Trollheimshytta.  Etter en pause på Trollheimshytta satte de kursen hjemover i halv fem-tida på ettermiddagen, langs østsida av Gråsjøen. De gikk via Liagarden, og da klokka nærma seg halv åtte om kvelden hadde de fortsatt et stykke igjen til bilen. Men så kom regnet. Og det var ikke bare litt regn, som de hadde tenkt. Snart lyna det og tordna på alle kanter, og det begynte å regne voldsomt. Det var som om helvete var løs, forteller Kolbjørn Nerland.

Flom Folldalen foto Ronny Møkkelgård.jpg
Foto: Ronny Møkkelgård

De hadde passert en del sildrebekker på vei innover. Men nå vokste bekkene fort. De ble som svære elver, der hele bjørketrær kom seilende nedover. Snart sto de ved en slik frådende elv og så ingen mulighet til å komme over. De så ikke annen mulighet enn å snu, og prøve å finne ei hytte eller annet tak over hodet. Men på veien tilbake møtte de snart en ny bekk som hadde vokst langt over sine bredder. Familien var fanget på et lite område mellom to frådende elver! På oversida hadde de det bratte fjellet, og på nersida var Gråsjøen. De kom seg ingen vei.

Vi hadde med oss en del klær og utstyr, forteller Kolbjørn Nerland. - Vi hadde bl.a oss regnklær, og vi hadde med en tursag. Så vi prøvde å lage oss en provisorisk gapahuk som ly mot været. Men det fortsatte å regne forferdelig, og snart var alt de hadde gjennomvått.

Det var ikke dekning på mobiltelefonene, og snart sluttet også telefonene å virke fordi de ble så våte. Så det var ingen mulighet for å tilkalle hjelp. Rundt dem begynte det å gå ras på flere kanter.

De fire ble sittende i et par timer i striregnet før det begynte å gi seg. Da hadde det gått rundt 20 jordskred i området. De måtte forsøke å ta seg fram til bilen. På enkelte steder måtte de kjempe seg gjennom gjørme opp til livet. Ofte var det enklest å komme seg fram helt ned ved vannkanten. Fortsatt var det steiner som rasa ut på enkelte steder, så de følte seg overhode ikke trygge. Litt over klokka ett om natta kom de seg endelig fram til bilen.

Plana var nå å kjøre hjem til hytta ved Vålåskaret. Men ved Follsjøen hadde veien rast ut! Det var umulig å komme forbi. De snudde og kjørte tilbake. På Gråhaugen fjellstue var det heldigvis lys i vinduene. Noen familier fra Trondheim hadde leid fjellstua den helga, og noen av dem hadde allerede kommet dit. Der banket familien på, og de ble tatt godt imot. Der fikk de dusje og spise og varme seg, og de fikk sove der om natta.

Neste dag kunne man se at uværet og alle rasene hadde forandre landskapet helt. Et så ekstremt uvær er nok temmelig uvanlig, mener Kolbjørn Nerland. Det er sjelden man ser så store endringer i landskapet over natta.

Ras Folldalen foto Ronny Møkkelgård.jpg
Foto: Ronny Møkkelgård

Veglaget i Folldalen var i full gang med å reparere vegen dagen etter. Men familien Nerland/Romundstad kjørte fram til stedet der veien hadde rast ut, og fikk kjente fra Rindal til å komme og hente seg på andre sida. Bilen henta de senere.

Frøydis Romundstad er rindaling, og familien har hytte ved Vålåskaret. Her er de ofte, og de har gått mye i Trollheimen før. Men det er interessant hvor mye man kan oppleve i fjellet, sier Kolbjørn Nerland. Han vil oppfordre andre fjellvandrere til å være godt forberedt. Det er lurt å tenke godt igjennom hva man pakker og tar med seg på tur, og at man har med godt med mat og klær. Små ting som ikke veier så mye i sekken kan gjøre stor forskjell når uhellet er ute, sier han. – Og husk at smarttelefoner tåler dårlig vann! Pakk gjerne inn det meste i plastposer i sekken, sier han. Både klær og mat og tennutstyr. Og telefonen, ikke minst. 

Man kan få kjøpt overlevelsesposer også, sier han. Dette er tynne poser i et reflekterende materiale, som man kan krype inn i. Det gjør det mye enklere å holde på kroppsvarmen. Det har vi snakket om etter den dramatiske turen, sier Kolbjørn Nerland.

Trollheimsporten bringer denne historien videre, også for å oppfordre folk til å tenke igjennom mulige farer før de går ut på tur. Selv om opplevelser som denne er svært sjeldne, så er det ikke så uvanlig å komme ut for kraftig regn, lyn og torden eller tåke i fjellet.

Men på tross av den dramatiske kvelden ved Gråsjøen - Familien Nerland/Romundstad har ikke tenkt å slutte å gå i fjellet. Heldigvis!
 

Bjørn Løset sine bilder viser noen av endringene i landskapet etter flommen og alle rasene:

Rassafari1 foto Bjørn Løset_690x460.jpg

Rassafari2 foto Bjørn Løset_690x460.jpg

Rassafari3 foto Bjørn Løset_690x460.jpg

Rassafari4 foto Bjørn Løset_690x460.jpg

Rassafari5 foto Bjørn Løset_690x460.jpg
 

Trollheimsportens tidligere artikkel med Ronny Møkkelgård sine bilder: Uværet herjet i Folldalen

Trollheimsportens tidligere artikkel med Bjørn Løset sine bilder: Rassafari på Gråsjøen