Les og lær om plantelivet i Trollheimen
Bergsveve, bergveronika og bjønnbrodd
Svevene er en håpløs oppgave å begi seg ut på for en amatør. Den på bildet, som står i knopp ennå, er kanskje en bergsveve. Les og lær meir om den sjeldne bergveronikaen og den giftige bjønnbrodden. Trollheimmsporten oppdaterer Planteliv under Naturmagasinet på den grå menylinja når du klikker på Trollheimen på den raude. Fleire planter under A-E er på plass.
Svevene er en håpløs oppgave å begi seg ut på for en amatør. Den på bildet, som står i knopp ennå, er kanskje en bergsveve (til venstre) - som det for øvrig fins 100 arter av! Bersvevene har latinsk navn Hieracium seksjon Oreadea, og hører til korgplantefamilien. De varierer i høyde fra 15 til 60 cm. Sørvendt bergskrent i Resfjellet (Meldal kommune, S-T) 750 m o.h. 23. juni 2003. (Foto: Gunnar Bureid).
Veronica fruticans - en forholdsvis sjelden liten fjellplante fra maskeblomstfamilien, bare 5-10 cm høy, men vakker, vakker: en mørkeblå, himmelsk farge, og i midten en liten rød ring med hvitt inni. Det fins hele 300 veronika-arter verden over. En pussighet ved bergveronikaen: Den er en døgnblomst - hver av blomstene står bare en eneste dag. Godt at den er en liten skjønnhet da, så insektene oppdager blomsten fort. Solvendt rasmark i Rensbekkdalen (Oppdal kommune, S-T) 900 m o.h., 22. juli 2001 - Foto: Gunnar Bureid.
Bergveronika oppå Heimre Gjevillvasskamben (Oppdal kommune, S-T) 1400 m o.h. 19. juli 2003 - Foto: Harald Solvik.
Pussig navn - bjønnbrodd (til høyre). Giftig er Tofieldia pusilla også. Så tilhører den jo giftliljefamilien, og er nærslekta med romen, som iallfall sauebøndene ute i Halsa frykter. Bjønnbrodden er ganske vanlig, er 5-20 cm høy og har en klase med bittesmå gulhvite blomster. Pusilla betyr nettopp 'ørliten'. Slektsnavnet Tofieldia har den etter en engelsk 1700-tallsbotaniker som het Thomas Tofield - Foto: Lars Olav Lund.
Sjå de to bildene av bergveronika under - klikk på dem og sjå dem større: