Reisebrev 1
Alaska - hva er det
I desse fine sommardagane er det to med sterke røter i Surnadal som har vald å reise på opplevingstur til Alaska. Trollheimsporten er så heldig at vi kan dele opplevingane deira med deg!
Alaska – hva er det.
Vi ble oppfordret av Trollheimsporten til å sende over noen leserbrev mens vi var her i Alaska. Det syntes vi var en hyggelig utfordring og her følger ett av det vi tror blir tre leserbrev. Nils vil i disse brevene berette om ulike sider ved Alaska, da tenker vi på flora-vegetasjon og fauna. Dette første leserbrevet vil omhandle vegetasjonen og hva en vil oppleve når en besøker denne enorme og unike staten. Men først en liten intro om hvordan skaffe seg informasjon om staten – det er ofte greit på forhånd å orientere seg om hva en kan forvente seg når en kommer hit. Vi brukte primært to kilder, internet og boka til Lars Monsen. Boka der han skildrer turen gjennom Alaska fra sør til nord. En tur som imponerer oss enda mer nå som vi har vært i deler av terrenget. En ufattelig prestasjon. Mht internet så blir det skuffende da det er vanskelig å finne objektiv informasjon. Litteraturen her preges av de kommersielle aktører der alle treff leder deg til aktører som forteller historier og deler informasjon som er ubalansert og ikke innehar den objektive informasjonen vi søker. Altså så ble boka til Lars Monsen vår beste kilde til informasjon.
Så skulle du kanskje tro at det var greit å snakke med lokalbefolkningen men opplever igjen stor uvitenhet om naturen og utelivet. Det som opptar lokale er det de kan mestre gjennom bruk av bil, båt eller andre motordrevne framkomstmiddel. Men alltid unntak, vi hadde gleden av å treffe en Trapper ved elvebredden. For det første strakk han fram handa og ønsket oss velkommen til hans land. Og han visste det meste, synd vi ikke kunne ha ham tilgjengelig i lengre perioder. Et fantastisk menneske. Men nå tilbake til Nils sine beretninger der dette leserbrevet altså flora/vegetasjon og det du ser når du reiser rundt i staten. Det andre brevet vil berette om faunaen mens det siste vil omhandle fiske og våre oppleverlser på turen. Her kommer Nils sine ord.
Permafrostlandet – to Surnadalinger på tur gjennom arktisk Alaska.
Dei nordlegaste utpostane av barskogsbeltet ligg sør for fjellkjeda Brooks Range. Dei mest hardføre granene, Black Spruce, veks på eit tynt jordlag, ofte berre halvmeteren over telen.
Frosten kan gå hundrevis av meter i bakken. Taigaen er eit vanleg namn på denne naturtypen.Dette er storelgen og Grizzlybjørnen sitt rike men også svartbjørn er å finne.
Den store fjellkjeden Brooks Range danner ei markant grense mellom barskogen i sør og tundraen i nord. Vi fikk oppleve både snøfokk og kulde i fjellpasset på ca 1500 meter over havet, men dette var nok unntaket.
I fjellet lever den kvite villsauen Dall sheeps, og i vierkrattet langs elvene er det eit rikt fugleliv.
Attom høgfjella i nord ligg den arktiske tundraen. Den grenser mot ishavet som er isfritt ei kort stund midtsommers.
Men tundraen er umåteleg produktiv i dei korte sommarmånadene. Hit vandrar villreinen for å beite på den proteinrike vegetasjonen. Og med det kalde klimaet ved ishavet er mygg og klegg mindre plagsom.
Nils Røv / Lars Skrøvseth
Det blir grilla harr til kvelds!